Cât de viabilă este reducerea adaosului comercial la alimentele de bază. Analist: Sună bine, dar e periculos
Guvernul Ciolacu a avut discuții cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar, pentru reducerea adaosului comercial la alimentele de bază. Până la acest moment, nu a fost prezentat niciun plan concret prin care prețurile produselor de bază ar putea fi reduse în perioada următoare, discuțiile fiind „exploratoare”, potrivit unui comunicat transmis de Executiv.
Main News a cerut opinia producătorilor agroalimentari, ei fiind direct vizați de practicile marilor rețele comerciale. Astfel, Federația Națională „PRO AGRO” menționează că scăderea prețurilor la toate alimentele de bază nu poate fi susținută pe termen lung, iar micii producători agro-alimentari vor fi în risc de faliment.
„Scăderea preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători, mai exact, de către bugetul de stat. În acest fel, vor fi afectate fermele comerciale care sunt contributori la buget. Din componenţa preţului de vânzare la raft a produselor alimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul actual”, susțin reprezentanții Federației PRO AGRO.
Analistul economic Mircea Coșea susține că această măsură este târzie și nu poate fi susținută, chiar dacă s-ar dori. De altfel, Coșea pune sub semnul întrebării tot programul de guvernare prezentat de Ciolacu. El susține că măsurile sunt populiste, nesusținute de cifre.
Politolog, despre măsurile Guvernului Ciolacu: „Sună bine, dar e periculos”
„V-am mai spus și cu alte ocazii. Această guvernare nu are niciun plan concret. Sunt măsuri populiste. Prețurile alimentelor sunt mari pentru că noi importăm cam tot ce mâncăm. Reducerea adaosului comercial trebuie să țină cont de niște legi, practici comerciale(…), deci cine va fi de acord să fie în pierdere, chiar bugetul va fi în pierdere. Mai bine s-ar încuraja producția produselor autohtone”, menționează Mircea Coșea.
Politologul Andrei Vlăduțescu menționează că „sună bine, dar e periculos”. „E interesant ce vor să facă guvernanții noștri, dar nu am văzut și sursele de finanțare și schema efectivă de reducere, respectiv de acoperire a sumelor la bugetul de stat, pentru că va fi un minus prin această pretinsă reducere. Nu are cum. Și este o combinație social-liberală. Adică, vin social-democrații și zic „scădem prețurile, să aibă lumea bani să cumpere”. Pe de altă parte, liberalii ar trebui să spună: încurajăm comerțul, cum(?!)”, se întreabă retoric analistul politic Andrei Vlăduțescu.
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
Potrivit Institutului Național de Statistică(INS), zahărul s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,71% în mai 2023 faţă de acceași perioadă a anului trecut.
De asemena, s-au înregistrat creşteri semnficative de preţ sunt untul (+ 32,46%), margarină, cu u 31,39%, ouăle, cu un plus de 29,72%, brânza de vacă (telemea) cu 28,94%, alte legume şi conserve de legume cu 28,78% , cartofii cu 25,54%.
Într-o întâlnire cu jurnaliștii, marți, 20 iunie, premierul Marcel Ciolacu nu a indicat un procent, o valoare pentru reducerea prețului la alimente, ci a menționat doar că-și dorește să scadă „cât mai mult”. Potrivit planului de guvernare, coaliția PNL-PSD vrea să ajungă la ținta inflației de 8%.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii