Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Dezvăluiri din dosarul care i-a adus lui Vanghelie 11 ani și 8 luni de închisoare: Sinistrați ajutați de Ponta și Dragnea cu bunuri plătite din șpagă, sedii PSD renovate cu bani din mita pe care ar fi încasat-o fostul edil | Povestea ceasurilor pentru Geoană

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 15 mai 2021 Etichete: , ,

În dosarul de corupție al lui Marian Vanghelie, care i-a adus fostului primar o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare în primă instanță, apar nume grele ale politicii românești. Printre acestea, Victor Ponta, Liviu Dragnea și Elena Băsescu. De pildă, acuză anchetatorii în rechizitoriul trimis în instanță în 2015, Ponta și Dragnea ar fi împărțit localnicilor din Botoșani, afectați de inundații în 2010, bunuri care ar fi provenit din mita dată de omul de afaceri Marin Dumitru fostului edil.

La data de 9 iulie 2010, o delegaţie a Partidului Social-Democrat (condusă de preşedintele partidului Ponta Victor-Viorel şi din care a făcut parte vicepreşedintele acestuia, Dragnea Liviu şi inculpatul Vanghelie Marian-Daniel) a vizitat zonele afectate de inundaţiile care au avut loc la începutul lunii iulie în judeţul Botoşani, prilej cu care bunurile livrate de inculpatul Dumitru Marin au fost puse la dispoziţia populaţiei afectate„, spuneau, în 2015, anchetatorii DNA.

Ponta și Dragnea nu sunt vizați în dosar.

CITEȘTE ȘI: Dosarul care i-a adus lui Vanghelie 11 ani și 8 luni de închisoare, în statistici: 119 fapte de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, 6 ani de judecată și aproape 100 de termene în proces

Sedii PSD renovate cu șpagă

Tot în documentul citat, procurorii acuzau că, în 2012, la cererea fostului primar, omul de afaceri ar fi suportat și cheltuielile de renovare a trei sedii PSD din Capitală: cele din zonele Unirii, șoseaua Alexandriei și Cotroceni.

Inaugurarea celui dintâi dintre aceste sedii a avut loc la data de 30 mai 2012, în prezenţa preşedintelui partidului, Ponta Victor-Viorel, a primarului general al municipiului Bucureşti, Oprescu Sorin şi a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel”, se arată în document.

Ceasurile pentru Geoană

Anchetatorii au dezvăluit că Vanghelie i-ar fi dăruit lui Mircea Geoană, fost președinte PSD și fost candidat la alegerile prezidențiale, ceasuri de lux. Drept mărturie stă chiar audierea acestuia.

În anul 2008, din câte îmi aduc aminte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Vanghelie Marian-Daniel un ceas marca Glashutte. (…) De asemenea, undeva în anii 2008-2009, la diferite aniversări, Vanghelie Marian-Daniel i-a făcut cadou soţiei mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu şi curea bleumarin„, potrivit sursei citate.

Ulterior, DNA a pus sechestru pe ceasuri. Odată cu sentința, Tribunalul București a dispus ridicarea sechestrului și restituirea ceasurilor lui Geoană.

Semnături pentru EBA?

În rechizitoriu se mai preciza că o parte din comisioanele fostului edil erau destinate campaniei Elenei Băsescu pentru alegerile europarlamentare din 2014.

În primăvara anul 2014, Vanghelie mi-a cerut să strâng 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu, banii necesari strângerii semnăturilor scăzându-i din comisionul pe care mi-l cerea„, potrivit unei declarații de martor.

În vreme ce Vanghelie a susținut, atunci, că semnăturile erau pentru Mircea Diaconu, Elena Băsescu a reacționat și a precizat că nu a solicitat nimănui să strângă semnături pe bani și că menționarea numelui său nu este justificată.

Petrecere cu bani din mită

În rechizitoriu se mai preciza și că din mită ar fi fost plătită petrecerea dată în cinstea lui Dan Nica, cu ocazia zilei de naștere a acestuia, în 2013. La petrecere ar fi mers Nicolae Bănicioiu, Remus Truică și Adriean Videanu.

Am aflat (…) că se serbează ziua de naştere a domnului ministru Dan Nica. (…) Dumitru Marin mi-a dat cash suma de 16.000 lei, reprezentând valoarea evenimentului respectiv. (…) Printre invitaţi am recunoscut următoarele persoane: Dan Nica, Bănicioiu (în prezent ministru), Remus Truică (a stat la eveniment cca. o oră), şi alte persoane din Partidul Social Democrat şi posibil domnul Videanu Adriean„, potrivit unei declarații cuprinse în documentul din 2015.

Vanghelie a negat în permanență toate acuzațiile.

CITEȘTE ȘI: Marian Vanghelie, după ce a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare: Sunt un politician cu Google / Fostul edil al Sectorului 5 a jurat cu mâna pe Biblie că nu a luat niciun ban din suma vehiculată drept mită

Context

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat, joi, de Tribunalul București la 11 ani și 8 luni de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită în valoare de aproximativ 30 milioane de euro.

Sentința nu este definitivă.

Potrivit deciziei, Marian Vanghelie va trebui să achite către Primăriei Sectorului 5, constituită parte civilă în proces, suma de 15 milioane euro drept despăgubiri.

Potrivit DNA, Vanghelie ar fi încasat aproximativ 30 de milioane de euro mită de la un om de afaceri pentru atribuirea unor contracte pe bani publici, pe vremea când era primar de sector.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE CONDAMNARE ȘI ACUZAȚIILE DIN DOSAR AICI: BREAKING Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare/ Fostul edil, obligat să despăgubească Primăria Sectorului 5 cu 15 milioane de euro/ Magistrații îi restituie lui Mircea Geoană ceasurile primite de la Vanghelie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW