Cartel Alfa, solicitare către Ludovic Orban: Cerem Guvernului să înainteze de urgență Parlamentului corecții la bugetul de stat
Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a transmis o solicitare Guvernului Orban prin care îi solicită să înainteze „de urgență” Parlamentului corecții la bugetul de stat pentru a se încadra în limitele impuse de regulile Uniunii Europene, „pentru o repartizare rațională a cheltuielilor publice”.
„România intră nejustificat în procedura de deficit bugetar excesiv”
„“Cartel Alfa” își exprimă public îngrijorarea față de politica iresponsabilă a guvernului, respectiv guvernelor pe care partidul dumneavoastră și-a asumat să le formeze.
În urma acțiunilor întreprinse în timpul mandatului dumneavoastră, de către unii miniștri, precum Ministrul Finanțelor Publice, fără consultare și dezbatere cu partenerii sociali, România intră nejustificat în procedura de deficit bugetar excesiv”, susține președintele sindicatului, Bogdan Iuliu Hossu.
Cartel Alfa: Deficitul a fost împins în sus prin cheltuieli risipitoare sau inoportune
„CNS Cartel Alfa” a precizat că situația este creată cu scopuri politice și nu se justifică în niciun fel prin situația economică a țării, care este în creștere accelerată în ultimii ani.
„Deficitul a fost împins în sus prin cheltuieli risipitoare sau inoportune (spre exemplu, avansul pentru achiziția de rachete, rambursarea de TVA fără verificare, decontări de plăți pentru PNDL, tot fără o verificare temeinică, plata despăgubirilor pentru frații Micula etc.), în același timp cu lipsa completă a acțiunilor de creștere a colectării și încasării veniturilor la bugetul de stat sau a schimbării politicii fiscale.
Conform Raportului privind situația macroeconomică, care stă la baza bugetului de stat, proiecția veniturilor bugetare pe anul 2020 și pe anii următori este menținută la nivelul de 31% din PIB[1], ceea ce indică faptul că guvernul nici măcar nu își propune să adune mai mulți bani, astfel încât să se ajungă la o proiecție a încasărilor apropiată de media țărilor UE. Pe lângă faptul că nu își propune să atragă mai mulți bani la buget, statul nu reușește să adune nici ceea ce are de colectat în baza legislației fiscale actuale. Încasările la buget din taxe în țara noastră reprezintă numai 27% din PIB, în timp ce în Franța acestea se ridică la 48% sau în Polonia la 31%[2]. (Sursa Eurostat)”, mai explică sursa citată.
În condițiile în care PIB-ul țării înregistrează o creștere reală, a exportului și a consumului din perioada 2000-2018, veniturile fiscale ar trebui să fie mai mari, nu mai mici, consideră sincatul.
„Insistența pentru menținerea cotei unice, în condițiile în care aceasta și-a dovedit limitele, și care în realitate nu mai este demult “unică” (cu dividentele impozitate 5%, spre exemplu), menține statul în precaritate fiscală, încapabil să asigure finanțarea bunurilor publice de interes general, precum educația sau sănătatea.
Rolul distributiv al statului social, așa cum este prevăzut acesta de Constituția României, nu este realizat. În România, cheltuielile de protecție socială (care includ pensiile) se ridică la doar 11.7% din PIB în timp ce media europeană este de 18,8% din PIB. Deși pensiile reprezintă cea mai mare parte din această cheltuială, totuși în România, ea este mai mică (8,8% din PIB) decât media europeană (10,1% din PIB)[3]. Sursa Eurostat”, mai explică președintele sindicatului.
Potrivit sursei citate, finanțarea sistemelor publice de protecție socială a fost erodată constant.
„Spre exemplu, la sistemul de pensii, în ultimele două decenii, cota de contribuții, a fost scăzută cu 10 puncte procentuale (de la 35%, la 25%), din care o parte semnificativă este acum direcționată către sistemul de pensii administrat privat (pilonul II). Guvernul liberal dorește să direcționeze și mai mulți bani în pilonul II, din nou fără un studiu de impact și fără nicio consultare, erodând și mai mult sistemul public de pensii.
Faptul că nici în al doilea program de guvernare nu apare obiectivul elaborării legii care stabilește mecanismul de plată al pensiilor administrate privat – după toate sesizările noastre privind lipsa de finalizare a construcției legislative a pilonului II – arată că nu interesul cetățeanului este în atenția guvernului, ci doar alimentarea business-ului privat, din contribuții publice”, mai explică aceștia.
În concluzie, „CNS Cartel ALFA” consideră că deficitul bugetar creat artificial și politicile publice ale guvernului liberal urmăresc strict scopuri politice și populiste și nu interesul cetățeanului.
Inquam Photos/ Octv Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you will find 61536 additional Info on that Topic: mainnews.ro/cartel-alfa-solicitare-catre-ludovic-orban-cerem-guvernului/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/cartel-alfa-solicitare-catre-ludovic-orban-cerem-guvernului/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 55748 additional Info on that Topic: mainnews.ro/cartel-alfa-solicitare-catre-ludovic-orban-cerem-guvernului/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/cartel-alfa-solicitare-catre-ludovic-orban-cerem-guvernului/ […]