Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan estimează că prețul gigacaloriei în Capitală ar urma să crească / Nivelul subvenției, discutat în Consiliul General

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 octombrie 2021

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a estimat vineri, 15 octombrie, că prețul gigacaloriei în București ar urma să ajungă la 600 de lei și a precizat că autoritățile vor decide, în cadrul Consiliului General, care va fi procentul subvenționat de municipalitate.

Edilul a precizat, la Europa FM, că, în acest moment, prețul de producție și transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureștenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt decontați de municipalitate.

Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie(…)Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, a declarat Nicușor Dan, citat de Agerpres.

Primarul Capitalei susține că lucrările de reparație a avariilor, făcute în vară, ar duce la o iarnă mai liniștită pentru bucureșteni, din punct de vedere al furnizării agentului termic, decât cea precedentă.

Am semnat finanţarea cu Comisia Europeană pentru 210 kilometri de reţea principală, aproximativ 300 de milioane de euro, o să începem această lucrare din vara anului viitor. Contractele sunt atribuite pe alţi 40 de kilometri şi la fel o să facem în cursul anului viitor. Sunt relativ optimist că o să reuşim să achiziţionăm ELCEN. O parte din problemă e că avem într-o companie transport, într-o companie producţia de energie”, a precizat primarul Capitalei.

Nicușor Dan, în dilemă

Creșterea prețului la gigacalorie este efectul contractului încheiat între Romgaz și ELCEN pentru anul 2021.  Cele două companii au bătut palma, în septembrie, pe un preț dublu față de cel de acum, potrivit economica.com.

Astfel, Romgaz, producătorul de gaze al țării, companie controlată de stat, va livra către centralele din București ale Elcen, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, gaze la prețul de 151 lei/MWh.

Acest lucru duce la scumpirea prețului la gigacaloriei, iar primarul general trebuie să decidă, alături de Consiliul General al Municipiului București, dacă va majora subvenția alocată de PMB, în condițiile în care fondurile primăriei sunt limitate, sau îi va lăsa pe bucureșteni să plătească scumpirea din banii proprii, lucru ce i-ar aduce dezavantaje din punct de vedere al capitalului politic.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *