Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce influență ar avea impozitarea băncilor pe cifra de afaceri asupra creditelor românilor/Analist: Este o taxă ascunsă, băncile lucrează cu banii clienților

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 21 septembrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat asigurări că românii nu vor avea credite mai scumpe după introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor. Măsurile fiscal-bugetare au fost lecturate în ședința de Guvern, iar Executivul urmează să își asume răspunderea în Parlament pe Legea privind noile măsuri fiscale, conform premierului Marcel Ciolacu. 

Nicidecum. Sunt 41 de bănci şi 336 de milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un preşedinte de bancă şi mi-a spus: ‘Domnul ministru, să ştiţi că puteam şi 3% să suportăm, pentru că am ajuns cu dumnealor la înţelegerea ca această taxă, cum îi spunem noi impozit minim, limbajul nostru de specialitate, să fie pus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare”, a declarat, miercuri seară. ministrul Finanţelor, Marcel Boloş,  după ședința de Guvern,  când a fost întrebat dacă această taxă pe cifra de afaceri a băncilor va însemna şi credite mai scumpe pentru români.

 Adrian Negrescu, analist economic: „Domnul Boloș ar trebui să fie ministrul cifrelor, nu al vorbelor/Este o taxă ascunsă”

Pe de altă parte, Adrian Negrescu, analist economic, a menționat, pentru Main News, că introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor este, de fapt, „o taxă ascunsă”, pe care o vor suporta românii, dacă se va pune în aplicare, „deoarece băncile lucrează cu banii clienților”.

„Domnul Boloș ar trebui să fie ministrul cifrelor, nu al vorbelor, pentru că românii nu-și plătesc creditele cu vorbe, ci cu bani. Introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor este, de fapt, o taxă ascunsă, care va duce la creșteri mai mari asupra indicilor  creditelor. Deci, românii o vor plăti(n.r. taxarea pe cifra de afaceri a băncilor), deoarece băncile lucrează cu banii clienților”, s-a exprimat, pentru Main News, Adrian Negrescu, analist economic.

IRCC a crescut. De ce ar trebui să optăm pentru refinanțare

Potrivit BNR(Banca Națională a României), valoarea IRCC(n.r. indicele de referință pentru creditele consumatorilor) aferentă trimestrului II din 2023 este de 5,96% pe an, în creștere cu 0,02% față de T1 (5,94%). În intervalul menționat, valoarea maximă a fost de 6,15%, iar cea minimă de 5,81%. Mai exact, dobânzile creditelor vor fi mai mari în perioada următoare.

Adrian Negrescu consideră că o metodă bună de a face față creditelor este refinanțarea. Într-o opinie exprimată pentru Main News, analistul economic Adrian Negrescu spune că, deja românii s-au orientat pentru refinanțare, pentru o  dobândă fixă și o rată fixă pentru următorii doi-trei ani, cât se estimează că nivelul inflației va rămâne crescut.

Potrivit Ziarului Financiar, cele mai profitabile trei bănci mari au fost  în primul semestru al 2023 au fost: Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen, cu câştiguri cumulate de peste 3,2 mld. lei, adică aproape 50% din profitul total al sistemului bancar.  Sunt urmate de  BRD şi UniCredit . La nivelul întregului sistem bancar, cele 32 de bănci au adunat un profit record de aproape 7 mld. lei (6,8 mld. lei), în creştere cu peste 40% faţă de câştigul din primul semestru al anului 2022. Potrivit sursei citate, peste două milioane de români au români au credite ipotecare şi de consum.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.

 Citește și: Proiectul privind noile măsuri fiscale a fost publicat / Impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% la instituţiile de credit

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii