Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Sute de blocuri din București, fără apă caldă: Lucrări de reparații anunțate de Termoenergetica

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 21 mai 2024

Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă în următoarele zile din cauza unor lucrări de înlocuire și reparații ale conductelor, conform unui anunț al Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB) S.A.

Sunt vizate blocuri din Sectoarele 1, 2, 3 și 6 ale Capitalei.

Lucrările vor afecta traseul de furnizare a agentului termic pentru apă caldă către 45 de puncte termice situate în următoarele zone: Bulevardul Geniului, Piața Gării de Nord, Bulevardele Iancu de Hunedoara, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Titulescu, Banu Manta, Calea Dorobanți, Calea Floreasca și strada Nicolae Caramfil. Aceste lucrări vor dura până în data de 23 mai 2024, ora 23.00.

Vor fi efectuate următoarele intervenții:

  • Rețeaua termică primară, conductă Dn 500mm, în zona bulevardelor Ion Mihalache, Mareşal Averescu şi Turda din Sectorul 1,
  • Rețeaua termică primară, conductă Dn200 mm, în zona străzii Teiul Doamnei din Sectorul 2,
  • Conducta Dn 500mm, în zona Bulevardului Theodor Pallady din Sectorul 3,
  • Conducta Dn 800mm, în zona Bulevardului Iuliu Maniu din Sectorul 6,
  • Rețeaua termică primară, conductă Dn 1000mm, pe Bulevardul Geniului, în zona Palatului Cotroceni din Sectorul 6,
  • Conducta Dn 600mm, în zona Căii Giuleşti din Sectorul 6.

„Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute. Vă reamintim faptul că termenele inițiale de repunere în funcțiune a sistemului de termoficare sunt estimate înainte de deschiderea șantierelor și decopertarea galeriilor. Finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora, care este în directă legătură cu starea de degradare a conductelor. Pe măsură ce lucrările sunt finalizate, în măsura în care ruta de alimentare cu agent termic permite acest lucru, punctele termice sunt repuse în funcțiune mai repede decât termenul estimat.”, transmite CMTEB.

Tabloul termoficării în București

Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.

Rețeaua de transport a energiei termice din București are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.

Ce au făcut Nicușor Dan și Gabriela Firea pentru termoficare

Așa cum Mainnews.ro a arătat la începutul acestui an într-un amplu material pe acest subiect, atât Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, cât și actualul edil, Nicușor Dan, au promis investiții masive pentru înlocuirea unor porțiuni de magistrală principală.

Potrivit unui răspuns oficial transmis de Primăria Capitalei la solicitarea noastră, în perioada iulie 2016 – octombrie 2020, ce se suprapune cu mandatul de primar al Gabrielei Firea, în București au fost înlocuite segmente de conductă ce totalizează doar 70,2 km. Principala cauză a acestui rezultat este legată de faptul că, deși exista o finanțare europeană pentru înlocuirea a 212 km de conductă principală, administrația Firea nu a putut să o acceseze. Motivul? Radet, compania municipală care administra rețeaua, a intrat în faliment pentru că municipalitatea nu a achitat subvenția.

Ulterior, a fost înființată o nouă companie, Termoenergetica, iar municipalitatea, la finele anului 2020, imediat după ce Nicușor Dan a preluat fotoliul de primar, a reușit să încheie cu Comisia Europeană contractul pentru finanțare. Noua administrație nu a reușit nici ea să se miște prea repede și a încheiat contractele pentru proiectarea și execuția lucrărilor abia la finele anului 2022. Între timp, municipalitatea a încheiat contracte ceva mai mici cu compania municipală Energetica Servicii și cu constructori privați, iar rezultatele s-au văzut.

Potrivit datelor puse la dispoziție de PMB, în anul 2021, primul cu Nicușor Dan la cârmă, municipalitatea a reușit să înlocuiască 28,16 km din rețeaua primară, iar în 2022 au fost înlocuiți 29,063 km. Cel mai bun an pentru Nicușor Dan a fost 2023, atunci când au început lucrări și în cadrul contractelor finanțate de UE, cu 50,075 km. Adică un total de 107,2 km.

 

Foto: Pixabay

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW