Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană anunţă încă un pachet de sancţiuni impuse Rusiei: Sunt vizate 555 de persoane și 52 de entități

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 23 februarie 2022

Consiliul Uniunii Europene a anunțat miercuri, 23 februarie, un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la recunoașterea de către Vladimir Putin, liderul Rusiei, a zonelor neguvernamentale controlate din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk și la trimiterea de trupe în regiune.

Măsurile restrictive privind încălcările integrității teritoriale a Ucrainei se vor aplica, odată cu cele suplimentare anunțate astăzi, unui număr total de 555 de persoane și 52 de entități, potrivit unui comunicat de presă Consiliului UE.

„Astfel de decizii sunt ilegale și inacceptabile. Ele încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, angajamentele internaționale ale Rusiei și agravează și mai mult criza”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Potrivit sursei citate, pachetul convenit astăzi include:

Măsuri restrictive specifice

„În cadrul actual al sancțiunilor, UE va extinde măsurile restrictive pentru a-i include pe toți cei 351 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, care au votat la 15 februarie în favoarea apelului adresat președintelui Putin de a recunoaște independența autoproclamatelor „republici” Donețk și Luhansk.

În plus, vor fi impuse măsuri restrictive specifice pentru alte 27 de persoane și entități de profil înalt, care au jucat un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei. Printre acestea se numără factori de decizie, cum ar fi:

  • membri ai guvernului, care au fost implicați în deciziile ilegale;
  • bănci și oameni de afaceri/oligarhi care sprijină financiar sau material operațiunile rusești pe teritoriile din Donețk și Luhansk sau care au beneficiat de pe urma acestora;
  • ofițeri militari de rang înalt, care au jucat un rol în acțiunile de invazie și destabilizare,
  • precum și persoane responsabile pentru conducerea unui război de dezinformare împotriva Ucrainei.

Printre măsurile restrictive se numără înghețarea activelor și interdicția de a pune fonduri la dispoziția persoanelor și entităților enumerate. În plus, o interdicție de călătorie aplicabilă persoanelor incluse pe listă le împiedică pe acestea să intre sau să tranziteze teritoriul UE.

Restricții financiare

Consiliul a decis, de asemenea, să introducă o interdicție sectorială de a finanța Federația Rusă, guvernul și Banca Centrală a acesteia. Prin limitarea capacității statului și a guvernului rus de a avea acces la piețele de capital și financiare și la serviciile UE, UE urmărește să limiteze finanțarea unor politici „escalatorii și agresive”, mai arată sursa citată.

UE îndeamnă Rusia să revină asupra recunoașterii regiunilor Donețk și Luhansk, să își respecte angajamentele, să se conformeze dreptului internațional și să revină la discuțiile din cadrul formatului Normandia și al Grupului trilateral de contact. De asemenea, UE face apel la alte state să nu urmeze decizia ilegală a Rusiei de a recunoaște această independență proclamată.

„UE este pregătită să adopte rapid sancțiuni politice și economice de mai mare anvergură în caz de necesitate și își reiterează sprijinul și angajamentul ferm față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, conchide sursa citată.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW