Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


BREAKING Lovitură pentru DNA și DIICOT. CCR a declarat neconstituționale modificările legislative privind reducerea vechimii minime pentru accederea procurorilor – SURSE

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 14 iulie 2021

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate depusă de Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu modificările legislative privind reducerea vechimii minime de la 10 la 7 ani pentru accederea procurorilor la DNA și DIICOT, potrivit surselor Mainnews.ro.

Împotriva admiterii sesizării ÎCCJ au votat Daniel Morar, Livia Stanciu și Simina Tănăsescu.

Într-un memoriu trimis CCR, DIICOT și DNA susțin că menținerea unei vechimi de 10 ani pentru ocuparea unui post de procuror în cadrul celor două parchete ar putea duce, pe fondul crizei de personal, la gestionarea precară a fenomenului criminalității organizate și corupției la nivel înalt, ar crește riscurile pentru siguranța cetățeanului și ar duce la imposibilitatea îndeplinirii obligațiilor asumate de România din perspectiva convențiilor internaționale.

Cu caracter principial, subliniem că modificarea legii nr. 304/2004, în sensul reducerii vechimii necesare pentru funcționarea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT, este un demers legislativ necesar și solicitat, în mod constant, de către conducerea Ministerului Public, având în vedere că în perioada 2017-2021 cele două instituții au întâmpinat dificultăți în derularea activităților curente, în contextul unui deficit de personal de peste 40%”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DIICOT și DNA.

Context

Pe 28 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifica vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor din cadrul DNA și DIICOT, de la 10 ani, cât este în prezent, la 7 ani.

CITEȘTE ȘI: Deblocarea admiterii în Magistratură și modificarea limitei de vechime necesară pentru a fi numit procuror la DIICOT și DNA, adoptate de Senat

Judecătorii Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale, înainte de promulgare, în legătură cu modificările la Legea privind statutul magistraților și organizarea judiciară, menționate anterior.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW