Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bogdan Aurescu, răspuns pentru Vladimir Putin: Orice cerere de retragere a trupelor NATO este inacceptabilă / Reuniunea Formatului București B9, convocată de MAE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 februarie 2022

Ministrul român de Externe i-a răspuns, marți seară, președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, după ce acesta din urmă a declarat că scuturile antirachetă din România și Polonia sunt o amenințare la adresa Rusiei și a reiterat cerința potrivit căreia NATO trebuie să își retragă trupele prezente în țara noastră. Bogdan Aurescu a convocat o reuniune a miniștrilor de Externe ai formatului București B9 pentru joi, 3 februarie, a anunțat MAE. 

După cum ştiţi, răspunsul NATO la propunerile avansate de Rusia în decembrie şi, de asemenea, răspunsul scris al SUA la acele propuneri au fost destul de clare în acest sens. Orice cerere de retragere a trupelor şi echipamentelor NATO desfăşurate deja pe teritoriile Aliaţilor estici are legătură cu angajamentul Aliaţilor potrivit articolului 5 al Tratatului de la Washington. Prin urmare, fiind foarte legat de principiul fundamental al misiunii NATO, care este apărarea colectivă, este inacceptabil să existe vreun fel de veto al terţilor în această chestiune”, a declarat Bogdan Aurescu, marți seară, la CNN.

Ministrul român de Externe a catalogat acuzațiile venite din partea președintelui Federației Ruse, în legătură cu scuturile antirachetă din România și Polonia, drept „complet false”.

Este absurd să spui că un sistem pur defensiv, care nu are drept obiectiv Rusia, ci posibile ameninţări cu rachete din afara spaţiului euro-atlantic, reprezintă o ameninţare pentru Rusia. După cum am menţionat, suntem pregătiţi să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive în România. Nu sunt, asta e sigur. Apoi, a spus că Ucraina va deveni în curând membră NATO, dacă am înţeles bine afirmaţiile sale. Însă acest lucru nu este pe agenda Alianţei în acest moment, nu există o decizie iminentă de a accepta Ucraina ca stat membru NATO”, a precizat ministrul de Externe.

Aurescu a anunțat că a convocat reuniunea miniștrilor de Externe ai formatului București B9, la care vor participa și miniștrii de Externe ai Ucrainei și ai Franței.

Sprijinul pentru valorile euro-atlantice este foarte mare în România. De aceea am solicitat consolidarea prezenţei NATO în România, consolidarea prezenţei trupelor americane în România. Suntem foarte încântaţi că nu doar Statele Unite, ci şi Franţa au decis să desfăşoare mai multe trupe în România(…)Aşadar, vom putea discuta modalităţi şi mijloace prin care putem continua promovarea dialogului şi cum putem detensiona situaţia din regiune”, a spus diplomatul.

Formatul București B9

MAE a anunțat că reuniunea miniștrilor de Externe din Formatul București B9, lansat în anul 2015, ce cuprinde 9 state membre NATO situate pe flancul Estic al Alianței: România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria, va avea loc joi, 3 februarie.

La reuniune vor participa și ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Driandar și ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

În cadrul consultărilor ar urma să fie prezentate mai multe evaluări legate de securitatea din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre, ce au impact asupra securității euroatlantice în ansamblul său, susține MAE.

Totodată, în cadrul reuniunii vor fi discutate și măsurile pentru consolidarea, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin întărirea posturii aliate de descurajare și apărare, inclusiv în urma anunțului recent al Franței de a contribui la acest efort, prin sporirea prezenței sale militare în România”, potrivit sursei citate.

Acuzațiile lui Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marți, 1 februarie, că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia. Totodată, liderul rus a acuzat țările occidentale că ignoră principalele preocupări ale Rusiei în materie de securitate, după ce SUA au refuzat săptămâna trecută să cedeze în fața cererilor Moscovei privind Ucraina și NATO.

Este deja clar că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a declarat Putin, în cadrul unei conferințe de presă marți, potrivit Reuters.

Putin a spus că SUA au vrut să „controleze Rusia” și că se folosesc de Ucraina pentru a face acest lucru, în timp ce a reiterat poziția Rusiei potrivit căreia orice posibilă aderare a Ucrainei la NATO ar „submina securitatea Rusiei”.

Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a adăugat Putin.

Liderul Rusiei a mai declarat că speră că dialogul privind Ucraina va continua și că trebuie găsită o cale pentru „a proteja securitatea tuturor”.

Sursă foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *