Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin: Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 1 februarie 2022

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marți, 1 februarie, că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, relatează Reuters.

Totodată, liderul rus a acuzat țările occidentale că ignoră principalele preocupări ale Rusiei în materie de securitate, după ce SUA au refuzat săptămâna trecută să cedeze în fața cererilor Moscovei privind Ucraina și NATO.

„Este deja clar că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă marți, potrivit Reuters.

Putin a spus că SUA au vrut să „controleze Rusia” și că se folosesc de Ucraina pentru a face acest lucru, în timp ce a reiterat poziția Rusiei potrivit căreia orice posibilă aderare a Ucrainei la NATO ar „submina securitatea Rusiei”.

„Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a adăugat Putin.

Liderul Rusiei a mai declarat că speră că dialogul privind Ucraina va continua și că trebuie găsită o cale pentru „a proteja securitatea tuturor”.

Declarațiile sale vin după discuțiilor purtate la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban. Este pentru prima oară în ultimele săptămâni când Putin comentează public criza geopolitică, în ciuda numeroaselor întâlniri și convorbiri purtate la nivel diplomatic între oficialii ruși și occidentali.

În timp ce peste 100.000 de soldați ruși rămân staționați în diverse puncte de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, la nivel mondial persistă îngrijorarea că Putin ar urma să dea undă verde trupelor sale pentru a invada Ucraina.

Rusia a negat că plănuiește o invazie, dar încrederea în ce spune Rusia a scăzut dramatic de când a anexat Crimeea în 2014 și a sprijinit separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Analiștii politici consideră că Rusia dorește să își mențină sfera de influență și puterea asupra fostelor state sovietice și să oprească orientarea Ucrainei spre Occident.

În ce privește desfășurarea de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina, Putin a insistat, la sfârșitul anului trecut, că Rusia are dreptul de a-și muta trupele oriunde dorește pe teritoriul său. Kremlinul a acuzat Occidentul că stârnește „isterie” privind Ucraina.

Amintim că, în decembrie, Rusia a făcut o serie de propuneri de securitate către SUA, inclusiv principalele sale cereri ca NATO să nu se extindă mai mult spre est sau să o accepte pe Ucraina în alianța militară. De asemenea, ar dori ca NATO să își retragă desfășurările militare din Europa de Est.

Putin și-a menținut poziția astăzi, susținând că lansatoarele de rachete din România și Polonia, ambele membre NATO, „reprezintă o amenințare pentru Rusia”.

Săptămâna trecută, SUA au răspuns la aceste cereri, refuzând să accepte propunerile cheie ale Rusiei cu privire la Ucraina și NATO. Cu toate acestea, țara condusă de Jow Biden a semnalat disponibilitatea de a continua discuțiile menite să calmeze tensiunile și a punctat că ar putea exista potențial loc de compromis în anumite domenii.

Marți, secretarul de stat american Antony Blinken urma să discute cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Răspunsul oficial al Rusiei către SUA se lasă încă așteptat.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *