Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul discută joi sprijinul financiar pentru fermieri / Banii de la Comisia Europeană, dublați din bugetul Ministerului Agriculturii

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 20 aprilie 2023 Etichete: , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat, în debutul ședinței de Guvern de joi, 20 aprilie, că ajutorul financiar în valoare de 10 milioane de euro primit de fermieri de la Comisia Europeană va fi dublat de la bugetul Ministerului Agriculturii.

„Astăzi vom aproba hotărâre de Guvern prin care asigurăm mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței Guvernului.

La 15 zile de la publicarea în Montorul Oficial, fermierii pot să își depună documentele la APIA și să beneficieze de acest ajutor financiar.

Context

De la începutul războiului din Ucraina, România și-a pus la dispoziție infrastructura de transport pentru a facilita exporturile de grâne ucrainene. Mii de fermieri au protestat însă în țara noastră în ultimele săptămâni față de netaxarea importurilor de cereale ucrainene, impusă de Comisia Europeană la jumătatea anului trecut, care a creat un dezechilibru în piață, grânele din țara vecină fiind vândute mai ieftin.

Totuși, doar 10 milioane euro ar fi urmat să primească România cu titlul de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, în condițiile în care fermierii și-ar fi dorit cel puțin 100 milioane euro. Aceasta este cea mai mică alocare de fonduri între cele trei țări beneficiare, potrivit propunerii Comisiei Europene. Polonia va primi 29,5 milioane euro, iar Bulgaria – 16,75 milioane euro.

Miercuri, 19 aprilie, Bruxelles-ul a promis sprijinirea agricultorilor din statele care au avut de suferit în urma comercializării neconcurențiale a produselor ucrainene cu suma de 100 de milioane de euro. Sumele urmează să fie alocate în funcție de pagubele fiecărei țări.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW