Saturday, June 25, 2022
Jurnalism corect


Senatorii au respins proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi/ 16 senatori liberali au absentat

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege inițiat de PMP și USR pentru alegerea primarilor în două tururi, cu 33 de voturi „pentru” și 47 „împotrivă”. Acesta prevedea revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin în cazul în care niciun candidat nu întrunește majoritatea încă din primul tur. 

Din cei 136 de senatori, au fost prezenți la vot 75, în timp ce 61 au absentat. Cei mai mulți absenți au fost la grupul PNL. Din cei 26 de senatori, doar 10 liberali au venit la vot.

În plen, partidele politice și-au susținut punctele de vedere în funcție de interese. Dacă PNL, PMP și USR susțin alegeri locale în două tururi pnetru o mai bună reprezentativitate, UDMR și PSD

Cseke Atilla, UDMR:  „Modificarea alegerilor locale e un subiect închis conform deciziei Curții, nu se poate interveni nici prin OUG, nici în Parlament. În 2011, guvernul de atunci a dorit ca alegerile locale să fie mutate în toamna, PSD și PNL au înaintat o sesizare de neconstituționalitate, acolo e recomandarea Comisiei de la Veneția care spune ca e necesar să nu fie modificata legislația cu un an înainte de alegeri, vor fi dictate de interesul partidului politic, PSD și PNL au generat aceasta decizie a Curții, mă aștept ca aceste 2 grupuri sa voteze împotriva acestui proiect, subiectul e închis, poate să fie reluat după parlamentare. Până atunci, orice decizie în mod evident e sortită sesizării de neconstituționalitate”.

Florina Presadă, USR: „Amintesc că fără contribuția unor membri PNL alegerea primarilor într-un tur nu era posibilî. Mă bucur ca și-au schimbat punctul de vedere. Dacă aceasta modificare vine cu lucruri pozitive pentru cetățeni și democrație poate să fie făcută. Cetățenii își doresc acest lucru, votați împotriva raportului de respingere, nu e neconstituțional, așa”.

Șerban Nicolae: „Sistemul cu 2 tururi nu ar spori prezenta la vot, vedeți diferența între votul pozitiv din turul 1 și votul negativ din votul 2. Votul în 2 tururi a fost criticat, pentru că cei care au luat un vot mic în primul tur, au câștigat prin votul negativ în turul al doilea. Propunerea e nepotrivită, termenul scurt ar bulversa, cei mai puțin potenți la primul tur vor să își mărească reprezentativitatea în turul 2”.

În Camera Deputaților mai există un proiect de lege depus de PNL. Urmează ca și acesta să fie pus în dezbatere, Camera Deputaților fiind for decizional.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW