Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Avocatul Poporului, despre noile restricții: Dacă aș fi avut posibilitatea să le atac în instanță, aș fi făcut-o

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 septembrie 2021

Avocatul Poporului, Renate Weber, le transmite cetățenilor care se consideră vătămați de noile restricții impuse de Guvern, printre care se regăsește carantina de noapte pentru cei nevaccinați anti COVID-19, să atace în instanță Hotărârea adoptată joi, 23 septembrie.

Hotărârile de Guvern nu pot fi atacate deloc de Avocatul Poporului, nici la Curtea Constituțională, nici în contencios administrativ. Eu am sfătuit pe toată lumea, cine se consideră vătămat în drepturile sale, cine se consideră lezat în interesele pe care le are, să atace Hotărârea în contencios administrativ”, a declarat Renate Weber, vineri, pentru Main News.

Renate Weber a mai precizat că, în acest fel, judecătorii vor stabili care este caracterul textului legislativ și dacă merită menținut sau poate fi anulat.

Dacă aș fi avut posibilitatea să le atac în instanță, aș fi făcut-o fără dar și poate”, a mai spus Avocatul Poporului.

Măsurile adoptate joi de Guvern

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile în care rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori, dar nu depășește 7,5 cazuri la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise vor putea activa doar în intervalul 5:00-18:00.

În plus, în localitatea respectivă se va institui carantina de noapte. Astfel, circulația pe timpul nopții va fi restricționată în intervalul orar 20:00 – 05:00, vineri, sâmbătă și duminică.

Măsura nu se va aplica în cazul persoanelor vaccinate, iar ceilalți cetățeni vor fi nevoiți cel mai probabil să prezinte o declarație pe proprie răspundere care să ateste motivul deplasării.

Chiar și în acest caz, sunt permise deplasările în interes de serviciu, deplasările pentru asistență medicală care nu poate fi amânată, cele din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și cele ale persoanelor care se află în tranzit.

Accesul în restaurantele centrelor comerciale se va face în baza certificatului COVID, ce atestă vaccinarea, un test negativ sau trecerea prin boală, dacă incidența trece de 3 cazuri/1.000 de locuitori.  Copiii cu vârsta până la 12 ani nu vor fi nevoiți să prezinte un certificat COVID-19 la intrarea în centrele comerciale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *