Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ Patru teme fierbinți care pun presiune pe guvernul Orban

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 2 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Abrogarea recursului compensatoriu, desființarea Secției Speciale, alegeri în două tururi pentru primari și alegeri anticipate au fost promisiunile liberalilor înainte de învestirea guvernului Orban. Rând pe rând, toate aceste mari teme au început să fie amânate de cei din PNL.

A trecut o lună de la votul primit în Parlament de liberali pentru formarea guvernului monocolor, perioadă în care promisiunile PNL au rămas în continuare la acest stadiu. Nu a existat nici o acțiune concretă a Parlamentului sau a Guvernului care să arate că liberalii atacă frontal marile teme. Campania pentru prezidențiale a blocat Parlamentul în luna noiembrie, aleșii trecând pe acolo doar câte o zi pe săptămână.

Abrogarea recursului compensatoriu

Abrogarea recursului compensatoriu a fost un subiect fierbinte adus în discuție de liberali înaintea campaniei electorale. Deputatul Florin Roman susținea că peste 7.000 de violatori, criminali și tâlhari au fost eliberați grație legii recursului compensatoriu, iar 21.049 de condamnați au ieșit mai repede din închisoare. Cu toate acestea, proiectul de lege din Parlament este la Comisia Juridică, fără a se da un vot asupra acestuia. Vicepremierul Raluca Turcan promite că Guvernul își poate angaja răspunderea asupra proiectului în Parlament în următoarele două săptămâni, dacă lucrurile nu vor avansa rapid în forul legislativ. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat că Executivul nu va da o OUG pentru abrogarea recursului compensatoriu, deoarece acest lucru ar intra în contradicție cu referendumul pe justiție organizat în luna mai. În PSD există discuții pentru votarea acestei legi pentru a pune Guvernul în dificultate, deoarece România riscă noi condamnări la CEDO din cauza condițiilor din penitenciare. Tema rămâne în continuare fără rezolvare, chiar dacă ea a fost puternic folosită în perioada electorală. Premierul Ludovic Orban a subliniat că abrogarea recursului compensatoriu se află în programul de guvernare și că promisiunea o să fie respectată.

Desființarea Secției Speciale

O altă promisiune majoră a președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban a fost legată de desființarea Secției Speciale. A fost semnat chiar un acord cu USR înaintea votului din Parlament pentru guvernul Orban. După sosirea la Palatul Victoria, liberalii spun că nu se poate face totul peste noapte. Lucrurile trenează în Parlament, iar o Ordonanță de Urgență pe acest subiect a fost respinsă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Acesta a demarat o amplă consultare cu sistemul judiciar referitoare la Secția Specială, iar o soluție în acest sens nu este așteptată până la finele anului.

Adunările generale a peste 50 de parchete și instanțe, inclusiv ale Parchetului General și DIICOT au cerut desființarea Secției Speciale. Proiectul de lege din Parlament are șanse mici de reușită, dacă PSD nu își schimbă viziunea față de acest subiect. USR a început să le reproșeze celor de la PNL că încep să uite promisiunile și acordul semnat înainte de învestirea guvernului Orban.

Alegerea primarilor în două tururi

Alegerea primarilor în două tururi se află în Parlament și ar putea constitui un bun prilej pentru a se verifica voința politică asupra acestui subiect. Proiectul se bucură de susținerea PNL, USR, PMP, ProRomânia și ALDE, iar voturile împotrivă ar veni de la PSD și UDMR. Liberalii i-au cerut în 2016 lui Dacian Cioloș să dea o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, dar acum situația s-a schimbat. Președintele PLUS este cel care face presiuni pentru ca Guvernul să rezolve problema rapid printr-o Ordonanț de Urgență. Ludovic Orban le-a promis însă celor de la UDMR că nu va schimba legile electorale în Guvern.

Alegeri anticipate

Alegerile anticipate au șanse mici de reușită, chiar dacă președintele Iohannis a vorbit recent despre organizarea acestora în prima parte a anului viitor. PNL va trebui să adune în jurul său 233 de voturi în Parlament pentru ca două guverne să pice. După 1989, nu s-au organizat niciodată alegeri parlamentare anticipate, tocmai din cauza mecanismului dificil pentru convocarea acestora.

PNL va trebui să demonstreze în luna decembrie că aceste patru teme fierbinți nu au fost doar promisiuni pentru a obține voturi, ci trebuie să acționeze pentru a le pune în practică. În caz contrar, vor trebui să ofere explicații de ce aceste subiecte nu și-au găsit răspunsul în timpul guvernării liberale.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *