Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Autostrada A8 Târgu Neamț – Târgu Mureș: Trei ofertanți, printre care și Umbrărescu, la licitația pentru lotul montan Pipirig – Leghin

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 august 2024

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a primit trei oferte la licitația pentru proiectarea și execuția lotului Pipirig – Leghin, parte al Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț.

Printre ofertanți se numără cel mai puternic constructor de pe șatierele de autostrăzi din România, grupul de firme UMB, patronat de Dorinel Umbrărescu, care au venit în asociere cu bosniacii de la Euro-Asfalt d.o.o, firmă specializată în realizarea de tuneluri. De asemenea, la licitație mai participă o asocierea condusă de Danlin XXL, o firmă din Neamț apropiată de fostul „baron” al județului, Ionel Arsene, dar și firma turcă Ozaltin, cea care execută în acest moment lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești.

Contractul, finanțat prin Programul Transport (PT) are o valoare maximă de 3,38 miliarde de lei (fără TVA). Durată pentru proiectare și execuție de cel mult 4 ani (1 an proiectare și 3 ani execuție). În lungime de 19,3 km, traseul va cuprinde șapte tuneluri, în lungime totală de 1,44 km.

În ce stadiu se află Autostrada Unirii

Autostrada Unirii este divizată în două porțiuni: autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, inclusiv un pod peste Prut.

Prima, cea care traversează munții, este ceva mai avansată. CNAIR are contracte încheiate pentru secțiunile Leghin – Târgu Neamț și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, ambele incluse pentru finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, CNAIR are în derulare licitații pentru alte două tronsoane: Leghin – Pipirig și Miercurea Nirajului – Sărățeni. Alte patru tronsoane au fost transferate către CNIR, noua companie de autostrăzi a Ministerului Transporturilor, și urmează să fie lansate la licitație.

De asemenea, CNIR va prelua documentația și va lansa licitațiile pentru Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni. Licitația pentru Podul peste Prut a fost finalizată luna trecută de CNAIR și urmează să fie încheiat cu Ness Proiect Europe.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii