Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

VIDEO Mesajele transmise de președintele Klaus Iohannis și de premierul Florin Cîțu, la recepția oferită de Ambasada SUA la București cu ocazia aniversării Zilei Independenței

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 iulie 2021

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au fost prezenți, joi, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București cu ocazia celei de-a 245-a aniversare a Zilei Independenței. 

Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii se sărbătorește duminică, pe 4 iulie, dar recepția oferită de Ambasada SUA la București a fost organizată joi.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

„Sărbătorim în acest an Ziua Independenței într-un cadru plin de speranță și de suflu proaspăt în relația transatlantică, inspirat de Președintele Joe Biden și de Administrația pe care o conduce. Suntem într-un moment de inflexiune, care va acționa drept catalizator pentru unitatea transatlantică.

La nivel bilateral, relația dintre România și Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid și profund, pe apartenența comună la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului.

Totodată, anul acesta marcăm trei momente speciale în relația noastră. Se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite, 10 ani de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România și 5 ani de la atingerea Capacității Operaționale Depline a Facilității de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu.

Aprofundarea parteneriatului strategic are în vedere și încurajarea legăturilor mai puternice între oameni. Un sprijin solid al dialogului educațional și cultural transatlantic îl reprezintă Programul de burse Fulbright, care anul acesta împlinește 75 de ani de la lansare și peste 60 de ani de prezență în România, completând astfel seria momentelor aniversare importante în relația bilaterală.

Stimați invitați, Turneul european recent al Președintelui Biden a fost un succes. Deciziile adoptate la Summitul NATO, la Summitul Uniunea Europeană – SUA și la reuniunea G7 de la Carbis Bay reprezintă o dovadă clară a angajamentului Statelor Unite pentru aliații și partenerii săi, precum și a reimplicării sale în dosare esențiale pentru arhitectura internațională.

Discuțiile pe care le-am avut cu Președintele Biden în marja Summitului NATO au reprezentat, la rândul lor, un prilej de reconfirmare atât a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cât și a angajamentului partenerilor americani pentru securitatea euroatlantică.

Totodată, a fost remarcabilă participarea, în premieră, a unui Președinte al Statelor Unite la Summitul Formatului București 9, pe care l-am găzduit în luna mai.

Mesajul Președintelui Joe Biden în cadrul reuniunii a fost puternic și foarte încurajator pentru Aliații de pe Flancul Estic, evidențiind că relația transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică și Marea Neagră, iar parteneriatul dintre SUA și Europa reprezintă piatra de temelie a relațiilor internaționale.

Doamnelor și domnilor, România este și va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relații transatlantice solide. Vom continua să susținem o Alianță Nord-Atlantică robustă și indivizibilă, precum și cooperarea sinergică și complementară dintre NATO și Uniunea Europeană.

Am convingerea profundă că relațiile transatlantice oferă cele mai eficiente instrumente pentru a gestiona provocările actuale, inclusiv prin reafirmarea democrației, a statului de drept și a respectării drepturilor omului.

Un parteneriat transatlantic revitalizat va influența pozitiv modul în care sistemul internațional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtășite.

De aceea, România susține și promovează conceptul de reziliență strategică transatlantică. Ceea ce vizăm este reducerea sau chiar eliminarea dependenței de actorii care nu împărtășesc aceleași valori ce reprezintă baza comunității transatlantice din care facem parte. Astfel trebuie interpretată și inițiativa României de a înființa la București Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, pe care l-am inaugurat recent și care este deschis partenerilor.

Doamnelor și domnilor, în încheiere, doresc să subliniez din nou actualitatea valorilor exprimate în Declarația de Independență. După 245 de ani, ele continuă să ne ghideze în înțelegerea și gestionarea provocărilor de astăzi. Sunt convins că vom reuși, împreună, să fructificăm la potențialul maxim momentul în care ne aflăm, atât de propice pentru reafirmarea valorilor comune și urmărirea strategică a intereselor împărtășite de securitate. Urez „La mulți ani!” Statelor Unite ale Americii și poporului american! Happy 4th of July! Happy Independence Day!”

Mesajul premierului Florin Cîțu

„Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ocupă un loc central în arhitectura politicii externe şi de securitate a României. Este unul dintre cei trei piloni esențiali ai politicii externe a țării noastre, alături de creșterea rolului și importanței României în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Parteneriatul nostru are drept fundament solid angajamentul împărtășit pentru democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului, dar și voința de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor comune.

Așa cum spunea și domnul președinte Klaus Iohannis, avem multe de celebrat în plan bilateral anul acesta: un deceniu de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și SUA, dar și un deceniu de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum și 5 ani de la operaționalizarea sistemului de la Deveselu.

Vom menține cooperarea strategică dintre România şi Statele Unite la cel mai înalt nivel, prin fructificarea oportunităților ce decurg din viziunea noastră comună privind dimensiunea de apărare, securitatea energetică, recuperarea economică sustenabilă, totodată, consolidarea rezilienței și întărirea relațiilor transatlantice.

Dincolo de excelenta noastră cooperare în planul securității și importanța creșterii prezenței militare a Statelor Unite în țara noastră, Guvernul României vizează încurajarea și stimularea unei prezențe economice americane cât mai consistente în România, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea surselor de energie, inclusiv cea nucleară. Recenta adoptare a legii de ratificare a acordului interguvernamental dintre România și SUA privind domeniul nuclear-civil trebuie să dea semnalul pentru accelerarea configurării unor proiecte de anvergură, capabile să ofere o ancoră strategică suplimentară relației bilaterale.

O importanță similară o acordăm infrastructurii de transport care articulează regiunea Europei Centrale și de Est, cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii, precum și asupra mobilității militare. Aici țin să menționez cele două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpathia, promovate de România, inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, pentru realizarea cărora este esențială o implicare a SUA, inclusiv financiară.

În acest sens, pentru Guvernul pe care îl conduc, dezvoltarea consistentă a dimensiunii economice și de investiții a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA constituie o prioritate majoră. Vom face asta prin promovarea unor politici care să ofere predictibilitate, transparență și eliminarea birocrației.

Împreună cu colegii mei din Guvern, suntem angajați într-un efort colectiv prin care demonstrăm că Guvernul României este un partener de încredere al mediului de afaceri. O astfel de relație este esențială pentru realizarea potențialului uriaș de dezvoltare pe care îl are România”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 39447 more Info on that Topic: mainnews.ro/video-mesajele-transmise-de-presedintele-klaus-iohannis-si-de-premierul-florin-citu-la-receptia-oferita-de-ambasada-sua-la-bucuresti-cu-ocazia-aniversarii-zilei-independentei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 35610 additional Info to that Topic: mainnews.ro/video-mesajele-transmise-de-presedintele-klaus-iohannis-si-de-premierul-florin-citu-la-receptia-oferita-de-ambasada-sua-la-bucuresti-cu-ocazia-aniversarii-zilei-independentei/ [.…

  • … [Trackback]

    […] Here you can find 37887 additional Information to that Topic: mainnews.ro/video-mesajele-transmise-de-presedintele-klaus-iohannis-si-de-premierul-florin-citu-la-receptia-oferita-de-ambasada-sua-la-bucuresti-cu-ocazia-aniversarii-zilei-independent…

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/video-mesajele-transmise-de-presedintele-klaus-iohannis-si-de-premierul-florin-citu-la-receptia-oferita-de-ambasada-sua-la-bucuresti-cu-ocazia-aniversarii-zilei-independentei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/video-mesajele-transmise-de-presedintele-klaus-iohannis-si-de-premierul-florin-citu-la-receptia-oferita-de-ambasada-sua-la-bucuresti-cu-ocazia-aniversarii-zilei-independentei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *