Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Autoritățile caută locații pentru posibila mutare a românilor din zona de graniță cu Ucraina

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Autorităţile au  pun la dispoziţia locuitorilor locuitorilor din  comunele Ceatalchioi şi  Chilia Veche,  aflate în apropierea graniţei cu Ucraina, ambarcaţiuni şi autospeciale în cazul în care aceştia ar avea nevoie de transport la o unitate medicală. Măsurile au fost dispuse după ce pe raza județului Tulcea au fost găsite bucăți dintr-o dronă rusească.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea a anunţat, vineri, că în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost luate mai multe măsuri pentru sigurața locuitorilor. Se identifică, inclusiv, locații pentru posibila mutare a românilor care locuiesc în apropierea porturilor ucrainene, atacate de Rusia.

„În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul judeţului Tulcea au fost luate măsuri de identificare a unei locaţii pentru o eventuală relocare temporară a locuitorilor din zona de graniţă care doresc acest lucru, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta al judeţului Tulcea, la ordinul prefectului, a pus la dispoziţia locuitorilor din Ceatalchioi şi Plauru o autospecială de primă intervenţie şi comandă, respectiv în comuna Chilia Veche o ambarcaţiune SAR tip Targa şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă pentru asistenţa persoanelor care sunt afectate de situaţia generată de agresiunea Federaţiei Ruse şi atacarea porturilor ucrainene învecinate localităţilor menţionate”, a transmis ISU Tulcea.

Românii din Deltă nu se simt în siguranță

Decizia vine, după ce   Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat hotărârea ca Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să fie abilitat în a transmite mesaje de avertizare şi alarmare prin sistemul RO-alert şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale, iar în cazul în care sunt zone fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, Inspectoratul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerat prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare. Anterior, românii din Tulcea, care locuiesc în apropierea graniței cu Ucraina, au menționat că se simt în nesiguranță din cauza ultimelor atacuri ale Rusiei.

Ministerul Apărării a transmis că „atacul Rusiei nu a fost direct” la adresa României, ci bucățile de drone ar fi ajuns pe teritoriul nostru „din cauza unui incident”. Cu toate acestea, specialiștii militari, experți în securitate, au menționat, pentru Main News, că statul nostru ar fi trebuit să ia mai demult măsuri suplimentare de protecție. Mai multe detalii, puteți citi aici.

Sursă foto: ISU Tulcea

 

Comentarii