Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


AUR a fost primit în grupul Conservatorilor europeni din Parlamentul European

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 iunie 2024

Cei șase europarlamentari aleși pe lista AUR vor face parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care devine astfel a treia forță politică în Parlamentul European. 

Cândva o formațiune cu o evidentă doctrină conservatoare, poziționată clar împotriva imperialismului rusesc, formată în jurul Partidului Lege și Justiție din Polonia, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni a ajuns să se scalde în irelevanță la nivel ideologic. Pentru a atrage cât mai mulți membri, liderii ECR au făcut numeroase compromisuri, iar asta se observă acum în noua componență a grupului, din care vor face parte politicieni pro-ruși și eurosceptici.

Potrivit unui comunicat transmis de ECR, citat de Politico, Conservatorii și Reformiștii Europeni va avea 83 de membri din cei 720 ai Parlamentului European.  Din grupul ECR vor face parte Fratelli d’Italia, partidul Georgiei Meloni, premierul Italiei, Partidul Civic Democrat al premierului ceh Petr Fiala, partidul de extremă dreapta spaniol VOX, Reconquest, formațiunea lui Éric Zemmour și Marion Maréchal, nepoata lui Marine Le Pen, dar și AUR.

Aderarea AUR la ECR nu este tocmai o surpriză, în condițiile în care Cristian Terheș, reales în Parlamentul European pe lista partidului lui George Simion, a activat în legislatura precedentă în acest grup.

Intrați în Parlamentul României în urmă cu 4 ani, liderii AUR s-au remarcat printr-un discurs specific propagandei ruse, cu puternice accente antioccidentale. În perioada pandemiei de coronavirus ei au militat împotriva măsurilor de protecție impuse de autorități, iar ulterior au încercat să submineze ajutorul acordat Ucrainei prin promovarea ușor știri false care să producă o imagine negativă țării vecine.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW