Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Noile reglementări pentru transportul alternativ au intrat în vigoare. Obligațiile pe care le au șoferii Uber, Yango, Bolt și Clever

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 1 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Sâmbătă au intrat în vigoare noile reglementări privind activitățile de transport alternativ, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române. Oamenii legii explică care sunt condițiile pentru cei care operează cu companiile Uber, Bolt, Clever sau Yango.

Potrivit hotnews.ro, ordonanța 49/2019 prevede ca transportul alternativ să se poată realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, autoturismele trebuie să deţină autorizaţie pentru transportul alternativ, iar şoferul un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română.

Totodată, autoturismele trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să aibă maxim cinci locuri, inclusiv locul conducătorului auto. La momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei și să dețină copia conformă a autorizației pentru transport alternativ.

De asemenea, șoferii trebuie să îndeplinească anumite condiții:  să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani, să deţină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română şi să deţină permis de conducere categoria B de cel puţin doi ani. Totodată, trebuie să nu aibă cazier, să deţină aviz medical şi psihologic, să nu-i fi fost suspendat dreptul de a conduce în ultimul an pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive şi să nu fi fost implicat în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vătămarea gravă a uneia sau mai multor persoane.

În plus, noua lege aduce și câteva obligații șoferilor. Aceștia trebuie să aibă ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să se supună controlului autorităţilor cu atribuţii în domeniu și să nu utilizeze mijloacele audio-video fără acordul clientului şi să efectueze cursa doar cu un autoturism înscris pe platforma digitală.

Ordonanța 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător a intrat în vigoare sâmbătă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW