Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Elevii sesizează Avocatul Poporului privind OUG care prevede prelungirea valabilității licențelor operatorilor de transport

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 mai 2020 Etichete: , ,

Consiliului Național al Elevilor (CNE) anunță că a transmis către Avocatul Poporului o petiție prin care solicită ridicarea unei excepții de neconstituționalitate asupra Ordonanței de Urgență a Guverului nr. 70/2020, un act normativ care prevede prelungirea valabilității licențelor operatorilor de transport.

Astfel, CNE susține că această OUG încalcă voința Parlamentului României și avizul Consiliului Legislativ nr. 145/12.05.2020 pentru propunerea legislativă privind prelungirea valabilității programelor de transport județean și plasează problemele întâmpinate către elevii navettiști într-un spectru derizoriu.

Conform surse citate, consiliile județene nu vor încheia contracte de serviciu public care să prevadă facilități pentru elevi, iar elevii care călătoresc între localități din nouă județe diferite cu ajutorul mijloacelor de transport rutier de persoane nu vor mai beneficia de reducerea de 50%, care era prevăzută în Legea Educației naționale.

„Mai mult decât atât, facilităţile elevilor navetişti se vor acorda doar în cazul în care elevii nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, măsură care discriminează elevii care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, în cazul în care în localitatea de provenienţă există o unitate de învăţământ preuniversitar. Astfel, elevii nu mai beneficiază de dreptul general de a avea tarif redus cu 50% pentru transportul judeţean şi interjudeţean, iar situaţia elevilor navetişti înscrişi în cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar particular este ignorată prin intermediul acestui act normativ – aceşti elevi nu vor beneficia de facilităţi”, precizează CNE, citat de Agerpres.

Astfel, în opinia CNE, problema transportului județean și interjudețean rămâne, astfel, nerezolvată, iar Guvernul „ignoră într-un mod populist” acest aspect, orientând atenția publică spre graturitatea transportului feroviar pentru elevi.

„Incoerenţa decizională reprezintă o reală ameninţare pentru asigurarea unui demers educaţional echitabil şi o premisă a creşterii ratei abandonului şcolar, prin încălcarea dreptului la învăţătură prevăzut în articolul 32 al Constituţiei României. De altfel, având în vedere că această OUG nu a fost obiectul unei dezbateri publice, Executivul a încălcat Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională şi a subminat principiul fructificării unui cadru de guvernare deschis tuturor cetăţenilor şi mai ales a celor impactaţi direct de această măsură – elevii”, se mai arată în comunicat.

Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW