Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Audierile miniștrilor în Comisii: Vot pozitiv pentru propunerile PNL la Economie, Educație, Tineret, Externe, Justiție și Transporturi/ Vot negativ pentru miniștri propuși la Muncă și Dezvoltare

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 30 octombrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Comisiile parlamentare continuă, miercuri, audierile miniştrilor propuşi în Guvernul Orban. Potrivit programului stabilit, în a doua zi sunt audiaţi Marian Ionuţ Stroe, propus pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, Bogdan Lucian Aurescu – Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu – Ministerul Justiţiei, Virgil-Daniel Popescu – Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ion Ştefan – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Cristina Monica Anisie – Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Victoria Violeta Alexandru – Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Vot negativ pentru Violeta Alexandru – propunea PNL pentru Ministerul Muncii – 22 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” și o abținere.

„Mă voi ocupa de muncitorii care deși nu lucrează cu normă întreagă, plătesc contribuții ca și cum ar fi. Voi trata cu respect persoanele cu dizabilități și le voi reda demnitatea.  Ministerul muncii atinge tot ciclul vieții, de la naștere până la deces. Mă voi apleca din punct de vedere al momentului nașterii asupra alocației unui copil, asupra indemnizației de creștere a copilului, asupra familiei care poate să primească din partea statului un pachet necesar de susținere.
Sunt un om care se uită cu atenție la grupurile vulnerabile. Ajutorul trebuie să meargă către cei care au nevoie acută de el”, a declarat ministrul propus al Muncii.

Violeta Alexandru a declarat, la audierile de la Parlament, că va elimina supraimpozitarea contractelor part-time și a dar asigurări că Guvernul PNL nu va tăia pensii și salarii.

„Obiectivul mandatului meu este acela de a încuraja munca. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time și le vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceștia le prestează. Nu tăiem pensii și salarii. Ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii suntem în fața unei nevoi de a flexibiliza piața muncii și de a cuprinde noi forme de angajare. Avem o problemă în România pe care trebuie să avem curajul să o acceptăm: aducerea la alb a contractelor de muncă la negru, respectiv la gri. ITM trebuie eficientizat. Ministerul trebuie să se aplece asupra eficienței”, a spus ministrul propus al Muncii.

Violeta Alexandru a vorbit și despre contribuțiile la Pilonul 2 de pensii, dar și despre asistența socială.

„Pentru toți cei care sunt angajați azi trebuie să luăm măsuri ferme în a cuprinde aceste persoane într-o evidență națională pentru a putea vedea tot parcursul profesional al unei persoane.
Sunt foarte îngrijorată de declarațiile publice prin care se lasă să se înțeleagă că Pilonul 2 de pensii ar fi un pericol pentru pensionari. Suntem pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul 2 și îi încurajăm pe oameni să facă economii pentru când ies din activitate. Există indicii, prin deficitul deja raportat la Pilonul 1 de pensii, care pot îngrijora oamenii.
Cea de-a treia măsură generală este cea care privește asigurarea pe care vreau să o dau pensionarilor că vor primi pensii sustenabile. Vreau ca și la Pilonul 1 să existe o transparență, oamenii nu știu azi cu cât contribuie.
Referitor la asistența socială: avem o bombă cu ceas. Statul român riscă să mintă oamenii și să nu le arate problemele pentru care cei care au fost în funcții de răspundere sunt vinovați”, a declarat Violeta Alexandru.

În final, ministrul propus al Muncii dorește transparentizarea modului în care sunt cheltuiți banii publici.

„Îmi dedic acest mandat transparenței totale a modului în care se lucrează în minister. Tot ce cheltuie statul trebuie să fie la vedere. Al doilea principiu pe care mă bazez este cel a corectitudinii – cei care au nevoie de beneficii sociale, sunt văzuți și statul are soluții; cei care sunt în șomaj să știe că statul se gândește cum să-i reintegreze în societate. Primele măsuri pe care le voi lua vor fi în direcția eficienței și debirocratizării”, a mai spus Alexandru.

Inquam Photos / Octav Ganea

Aviz pozitiv pentru ministrul propus al Educației – 17 voturi „pentru”, 6 „abțineri” și 4 „împotrivă”

Monica Anisie, propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării, a declarat miercuri, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare, că doreşte eliminarea „culturii plagiatului” şi dezvoltarea programelor de masterat didactic. În opinia sa, în prezent, sistemul universitar nu este aliniat la piaţa forţei de muncă.

„Obiectivele, reperele vor fi stabilitate, transparenţă şi previzibilitate. Este un mandat scurt, dar mă voi asigura că se va realiza un cadru previzibil, transparent şi stabil. (…) Cred că şi elevii, şi profesorii, şi studenţii sunt sătui de acest cuvânt – reformă. Trebuie stabilitate în sistem şi acest lucru se poate realiza prin decizii transparente şi decizii luate prin consultare”, a precizat Monica Anisie.

Monica Anisie a amintit că este profesor de peste 25 de ani în cadrul sistemului preuniversitar şi a fost şef de catedră, inspector general adjunct la ISMB, secretar de stat şi director în MEN, precum şi consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
„Consider că este foarte important ca atunci când eşti într-o funcţie să cunoşti sistemul din care faci parte. Sunt convinsă că astăzi sute de elevi, părinţi, bunici mă privesc la televizor şi mă încurajează, mă sprijină”, a adăugat ea.

Inquam Photos / Octav Ganea

Aviz pozitiv pentru Virgil Popescu, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Economiei – 31 de voturi „pentru”, 9 „abțineri” și 7 voturi „împotrivă”

Virgil Popescu, a spus, în cadrul audierilor, că doar consumatorii vulnerabili trebuie să beneficieze de subvenții de la stat și că situaţia actuală, în care toţi utilizatorii casnici beneficiază de ajutorulul statului, trebuie să înceteze.

„Vom promova o politică energetică orientată către eficienţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil. În prezent, România risipeşte foarte multe resurse, dar nu eficient. Consumatorii vulnerabili este nevoie să fie identificaţi şi protejaţi mai mult decât acum. Modul în care toţi consumatorii casnici sunt subvenţionaţi acum trebuie să înceteze”, a spus Virgil Popescu la audieri.

El a fost audiat de Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor şi Comisia economică, de industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale.

Inquam photos/ Octav Ganea

Aviz pozitiv pentru Ionuț Stroe, ministrul propus la Tineret și Sport – 18 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”

Deputatul Marian Ionuţ Stroe, propus  funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului a declarat, miercuri, în cadrul audierilor de la Parlament că îşi propune o nouă Lege a Sportului şi deblocarea Legii Tineretului aflată de un an în dezbatere.

” Sunt conştient că acest mandat este unul limitat, dar e nevoie să schimbăm paradigma, poate nu neapărat pentru anul pe care îl mai avem până la alegeri, ci pentru viitor. În România există încă oameni care se întreabă de ce statul dă bani la Tineret şi Sport. Răspunsul este că prin aceste activităţi obţinem un beneficiul social cert, ele fac parte integrantă din procesul de formare a viitorilor adulţi. Şi mă refer nu la performanţa sportivă, pentru că aceea este excelenţă în sport, ci la educaţie, sănătate şi formare civică. Americanii au spus că 1 dolar investit în sport îţi economiseşte 3 dolari în serviciile de sănătate. Deci cred cu tărie că activitatea MTS trebuie să fie regândită şi să facem o analiză şi o definire a beneficiului social pe care vrem să-l obţinem din aceste activităţi”, a adăugat ministrul desemnat.

Ionuţ Stroe a menţionat că doreşte ca în școlile publice să se introducă, obligatoriu, 3 ore de sport pe săptămână. „Sunt cel mai mare susţinător al introducerii a 3 ore de sport pe săptămână în şcoli. Din păcate am văzut la acest capitol o diferenţă foarte mare între şcolile publice şi cele private. Cele private au mult, mult mai multe ore de sport şi pun mult mai mult preţ pe această activitate. Sunt sigur că şi noi putem face acest lucru la nivel public un lucru bun pentru copii”, a spus Stroe la audieri.

Inquam photos/ Octav Ganea

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW