Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Au început lucrările de consolidare şi reabilitare a Cazinoului din Constanţa / Care sunt firmele care se vor ocupa de proiect

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 14 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Lucrările de consolidare şi de reabilitare a Cazinoului din Constanţa au început oficial săptămâna trecută, când au fost instalate schelele pe fațada clădirii.

Clădirea a fost predată constructorului în data de 15 ianuarie pentru efectuarea etapei de proiectare.

„Compania Națională de Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a notificat Inspectoratul de Stat în Construcții și Primăria Municipiului Constanța privind demararea lucrărilor de execuție pentru consolidarea și reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanța”, se arată într-un comunicat de presă.

Ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, spune că îi va susține pe constructori astfel încât să nu fie înregistrate întârzieri ale lucrărilor.

„Am promis că voi urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv pentru că este un simbol al litoralului și al României. Îi asigur pe constructori că, din partea ministerului pe care îl conduc, au toată susținerea astfel încât să nu fie înregistrate întârzieri nici în derularea lucrărilor și nici în decontarea acestora. Finanțarea este asigurată!”, a precizat ministrul Ion Ștefan.

Și directorul general al CNI dă aceleași asigurări.

„Vom urmări îndeaproape derularea lucrărilor și fiecare etapă din acest proiect astfel încât, la sfârșitul lucrărilor, să putem preda cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul Mării Negre. Constructorii vor avea parte de tot sprijinul nostru pentru ca lucrările să fie finalizate în termenul contractual asumat”, a declarat Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții S.A.

Lucrările de consolidare și restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă) va fi executată de AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SR .

Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, adică de doi ani și trei luni.

Valoarea investiției se ridică la 56.627.697,09 lei cu TVA. După ce va fi gata, Cazinoul va fi dat  circuitului public.

Clădirea va redeveni un centru cultural și de divertisment în care vor fi găzduite evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc.

Finanțarea obiectivului de investiții va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și se realizează prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.

Motivul pentru care Cazinoul din Constanța nu a fost încă reabilitat

Încă din anul 2012 autoritățile locale și centrale au încercat să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea Cazinoului din Constanța.

La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestei clădiri.

Procedurile demarate până acum de CNI au fost anulate din cauza lipsei „unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condițiile impuse de caietele de sarcini”.

Cine sunt firmele care se ocupă de proiect

Licitația pentru restaurarea Cazinoului din Constanța a fost câștigată de o asociere condusă de Aedificia Carpați, o firmă specializată în reabilitarea și restaurarea clădirilor care sunt monumente istorice.

Compania a restaurat mai multe clădiri istorice

Societatea a fost înființată în 1992 în urma reorganizării Trustului Carpați. Înainte de 1990, Trustul Carpați, predecesorul Aedificia, a restaurat Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Sala Palatului, Palatul Foișor și Cazinoul din Sinaia, Palatul Olănești, Palatul Snagov ș.a, conform info-sud-est.ro.

După privatizare, noua Aedificia Carpați a restaurat Ateneul Român, Banca Națională a României, Teatrul Național, Opera Națională, Muzeul Țăranului Român, Patriarhia, Universitatea Națională de Arhitectură și alte universități și instituții.

Dintre edificiile civile și industriale, Aedificia Carpați a restaurat Biblioteca Națională, Guvernul României, Teatrul Național de Operetă, Hotel Hilton București, Hotelul și sediul Federației Române de Fotbal, Institutul Național pentru Fizica Pământului, Universitatea Politehnică București, Fabrica de Bere Tuborg, Teatrul Național de Operetă ș.a.

Patronul firmei, trimis în judecată de DNA

În anul 2018, DNA l-a trimit în judecată în stare de libertate pe omul de afaceri Petre Badea, la data faptelor administrator al Aedificia Carpați SA, fiind acuzat de cumpărare de influență și evaziune fiscală. Totodată, DNA a trimis în judecată firma Aedificia Carpați.

Conform procurorilor, în perioada 2010–2012, Petre Badea ar fi oferit unui membru al Parlamentului României (în prezent decedat) echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta să-și folosească influența pe care o avea asupra unor înalți funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Funcționarii trebuiau în schimb să se asigure că sunt plătite lucrările pe care Aedificia Carpați SA le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituții publice culturale din București.

Firmă cu contracte puse sub semnul întrebării

Tehnoinstal este o companie specializată în implementarea de sisteme complexe antiefractie, antiincediu, supraveghere video, control acces și pontaj. Acesta a fost înființată în anul 2002, de trei asociaţi persoane fizice. Este vorba despre Ilie Marinescu şi Eugeniu Cezarian Deaconu, dar şi de Eduard Socaci.

La momentul înfiinţării, compania avea ca obiect principal de activitate lucrările de instalaţii şi de izolaţii. În anul 2008, asociaţii au decis să schimbe domeniul de activitate în lucrări de instalaţii electrice şi tehnico-sanitare, precum şi alte lucrări de construcţii.

În 28 aprilie 2016, Ministerul Culturii a contractat, prin negociere directă, servicii de monitorizare a sistemelor de alarmă aferente dispeceratului, conform jurnalul.antena3.ro.

În nota de fundamentare a achiziţiei se menţiona că este vorba despre „servicii de investigare şi siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate”.

Negocierea s-a purtat cu un singur agent economic ofertant, respectvi SC Tehnoinstal SRL. Contractul se ridica la suma de 911.755,14 lei cu tot cu TVA, adică 207.217,1 euro. Conform sursei citate, această cheltuială făcută de Ministerul Culturii, condus în acea vreme de ministrul din Guvernul Cioloș, Vlad Alexandrescu, contractase servicii de pază a sediului în valoare de 230.000 de euro.

De asemenea,  pe 13 mai 2013, Ministerul Culturii a contractat prin negociere directă achiziţia unor servicii de investigare şi monitorizare a sistemului de alarmă aferent ansamblului de clădiri constituind Biblioteca Naţională a României.

Singurul participant la această negociere a fost aceeaşi societate SC Tehnoinstal SRL, care, la momentul respectiv, a încasat un contract în valoare de 632.400 de lei cu TVA inclus, adică 140.533,3 euro.

În 2014, Ministerul Culturii a mai organizat o licitaţie deschisă pentru încheierea unui nou contract de servicii de monitorizare a sistemului de alarmă instalat în incinta ansamblului de clădiri al Bibliotecii Naţionale a României.

Deşi s-a organizat de această dată o licitaţie, a participat tot un singur ofertant, respectiv aceeaşi firmă SC Tehnoinstal SRL Bucureşti, care a depus singura ofertă admisibilă. Cu acest prilej, societatea în cauză a mai încasat un contract în valoare de 682.134,5 lei cu tot cu TVA, adică 151.585,4 euro.

sursa foto: Ziua de Constanța

 

 

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *