Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Atac armat asupra ambasadei SUA din Beirut/ Suspectul, un cetățean sirian, a fost reținut de armata libaneză

By Preda Maria , in Fara categorie , at 5 iunie 2024 Etichete: , ,

Un bărbat înarmat a fost reținut de armata libaneză după ce a încercat să atace ambasada SUA din Beirut, capitala Libanului, a anunțat armata statului, potrivit The Associated Press.

Atacul a avot loc în timp ce tensiunile au continuat să se acutizeze în mica țară mediteraneană, unde luni întregi de lupte între militanții Hezbollah și trupele israeliene au strămutat mii de oameni de-a lungul graniței, după ani de blocaj politic și dificultăți economice.

Într-un comunicat oficial, armata libaneză a precizat că soldații au împușcat un atacator, pe care l-au descris vag, doar ca fiind un „cetățean sirian”. Atacatorul a fost rănit și dus la spital.

Motivele atacatorilor nu au fost clare. Presa libaneză a publicat fotografii care par să arate agresoul purtând o vestă neagră cu cuvintele „Stat Islamic” scrie în arabă și inițialele englezești ”I” și ”S”.

Presa locală a relatat că a avut loc un schimb de focuri timp de aproape o jumătate de oră lângă misiunea diplomatică americană din suburbia Aukar, la nord de Beirut.

Potrivit declarațiilor armatei libaneze, trei atacatori au deschis focul. Unul dintre ei a fost ucis, unul a scăpat, iar cel de-al treilea a fost rănit și reținut de armată.

Un oficial de securitate libanez a declarat pentru The Associated Press că au fost patru atacatori, dintre care unul care i-a condus pe atacatori la fața locului și trei care au deschis focul, mai notează sursa citată.

Ambasada SUA a declarat că atacul de dimineață de la intrarea în ambasadă nu a provocat victime în rândul personalului lor și că trupele libaneze și securitatea ambasadei s-au mobilizat rapid.

O declarație a biroului premierului interimar libanez Najib Mikati a precizat că acesta a fost informat, în urma unor întâlniri cu ministrul apărării și cu comandantul armatei, că situația este acum stabilă și că sunt în curs de desfășurare investigații serioase.

Armata libaneză a declarat că a desfășurat trupe în jurul ambasadei și în zonele înconjurătoare.

În septembrie 2023, forțele de securitate libaneze au reținut un bărbat libanez care a deschis focul lângă Ambasada SUA. Atunci nu au fost înregistrate victime.

În octombrie 2023, sute de protestatari au intrat în conflict cu forțele de securitate libaneze în cadrul unor demonstrații în apropierea Ambasadei SUA pentru a susține populația din Gaza și grupul militant Hamas în războiul acestuia cu Israelul.

 

Comentarii