Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Planul macabru al criminalului care l-a amenințat cu moartea pe președintele Iohannis | Instanța: Urmărea să creeze o stare de temere

By Robert Madaianu , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 4 august 2020 Etichete: , , , ,

Începe apelul în cazul lui Costin Munteanu, bărbatul condamnat, în iarnă, pentru că i-a trimis o scrisoare de amenințare președintelui Klaus Iohannis. Între timp, judecătorii care l-au găsit vinovat, pe fond, și-au motivat decizia.

Instanța a fost de părere că individul urmărea să-i creeze o stare de temere președintelui, nemulțumit de faptu că șeful statului i-a respins cererea de grațiere. La momentul amenințării, bărbatul executa o altă pedeapsă, primită pentru omor.

Pentru amenințarea președintelui, individul a fost condamnat la un an de închisoare de către Judecătoria Aiud. În plus, el are de executat peste 12 ani, rămași din pedeapsa primită pentru omor. Nemulțumit, bărbatul a contestat verdictul din februarie, iar apelul va începe săptămâna aceasta, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Planul sinistru

Nemulțumit că un alt coleg i-a luat locul la curățenie în penitenciar și că cererea de grațiere i-a fost respinsă de președintele României, criminalul i-a trimis lui Iohannis o scrisoare de amenințare, în numele colegului său de detenție, însă.

Inculpatul a dobândit un sentiment de frustrare și nemulțumire atât în raport cu Președintele României, care i-a respins cererea de grațiere, cât și de martorul F_____ A____ cu care a fost înlocuit pe sectorul de curățenie în birouri, sector agreat de inculpat, astfel că a luat rezoluția infracțională de a amenința cu moartea Președintele României, prin trimiterea personală la sediul Administrației Prezidențiale, a unei scrisori adresate direct Președintelui României, sub numele martorului F_____ A____.

Datele personale ale martorului au fost obținute de către inculpat din înscrisurile aflate la îndemâna sa în timpul cât a efectuat curățenie în birourile din cadrul Penitenciarului, iar adresa Administrației Prezidențiale inculpatul o cunoștea deja deoarece formulase anterior cererea de grațiere individuală”, se arată în documentul care conține și argumentele pentru condamnare.

Scrisoarea a ajuns la Iohannis

Documentul expediat de criminal a ajuns chiar la președinte, potrivit sursei citate.

Scrisoarea de amenințare a fost înregistrată (…) la data de 06.06.2018 la Registratura Generală a Administrației Prezidențiale și a fost adusă la cunoștința Președintelui României, persoana vătămată Iohannis Klaus Werner, dat fiind conținutul amenințător și vulgar explicit al acesteia la adresa sa, prin tăierea gâtului și ascunderea ulterioară a capului, mai ales că prin scrisoare inculpatul pretindea că este condamnat pentru o infracțiune de omor comisă în această manieră”, se mai arată în document.

Audiat, criminalul a spus că, atunci când a trimis scrisoarea de amenințare, era sub influența unor medicamente, negând că motivul ar fi respingerea cererii de grațiere.

Voia să inducă temere

Judecătoria Aiud explică faptul că individul urmărea să-i inducă președintelui o stare de temere, motiv pentru care a recurs la amenințare.

Instanța reține că aptitudinea amenințărilor adresate de a produce o stare de temere persoanei vătămate (cerință esențială pentru existența infracțiunii de amenințare este ca amenințarea să fie de natură a produce o stare de temere persoanei vătămate) rezultă din modul de formulare a scrisorii – este menționat faptul că inculpatul execută pedeapsa închisorii pentru comiterea infracțiunii de omor (situație reală); că infracțiunea a comis-o prin decapitarea victimei și ascunderea capului acesteia – versiune nereală introdusă tocmai în scopul de a crea persoanei vătămate o stare de temere”, se arată în motivarea instanței.

Când i-a stabilit pedeapsa, instanța a luat în calcul atât modul în care a comis fapta cât și pericolul reprezentat.

La individualizarea judiciară a pedepsei pe care instanța o va aplica inculpatului, vor fi avute în vedere, (…), împrejurările și modul de comitere a infracțiunii (în timpul executării unei pedepse aplicate anterior, în timp ce se afla în penitenciar), mijloacele folosite ( prin scrierea și expedierea unei scrisori folosind datele de identitate ale altei persoane deținute) , starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită (…); natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii ( este o infracțiune de pericol care însă a vizat președintele în exercițiu al României ), motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, ( nemulțumirile nejustificate ale inculpatului față de respingerea cererii de grațiere, respectiv înlocuirea sa cu martorul F_____ la activitățile gospodărești ) , natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale inculpatului (din fișa de cazier a acestuia rezultă că prezenta faptă este săvârșită în stare de recidivă postcondamnatorie față de infracțiunea de omor pentru care i s-a aplicat pedeapsa în executarea căreia se află), potrivit motivării.

Decizia care urmează a fi luată de Curtea de Apel Alba Iulia în cazul amenințării trimise de bărbat va fi una definitivă.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *