Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Peskov: Anexarea după referendumuri va decurge „rapid”

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 septembrie 2022 Etichete: , ,

Vineri, 23 septembrie, în regiunile din estul și sudul Ucrainei controlate de Rusia au început voturile pentru așa-zisele referendumuri de aderare la Rusia, pe care comunitatea internațională le-a condamnat deja ca fiind ilegitime. Votul în regiunile Lugansk, Donețk, Kherson și Zaporojie va continua până marți.

Galina Katiuschenko, șefa comisiei electorale din regiunea Zaporojie, a declarat pentru agenția rusă de presă Interfax că toți cei 5.000 de membri ai organismului de votare și-au început activitatea.

Ea a precizat că, în primele patru zile de vot, cetățenii au putut vota de la domiciliu, în comunități, în locuri desemnate, precum și în cadrul unei campanii din ușă în ușă, din motive de securitate. Secțiile de votare obișnuite se vor deschide în ultima zi de vot.

Agenția rusă de știri TASS a relatat că oamenii vor folosi „buletine de vot tradiționale de hârtie și se vor abține de la votul digital” în cele patru regiuni „din cauza limitelor de timp și a problemelor tehnice”.

Toate teritoriile în care se desfășoară referendumurile vor urma aceeași procedură. Locuitorii din Donețk și Lugansk vor fi întrebați dacă „susțin aderarea republicii lor la Rusia”.

Locuitorii din Zaporojie și Kherson vor fi întrebați dacă „sunt în favoarea secesiunii regiunii din Ucraina, a creării unei țări independente și a aderării ulterioare la Rusia”.

O declarație a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a autoproclamatei Republici Populare Luhansk, recunoscută de Rusia ca stat independent, a precizat că votul a început la ora 8.00 pe întreg teritoriul.

Joi, șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a declarat că agenția va „acorda toată asistența necesară” pentru ca toată lumea să participe la referendumuri.

Peskov: Anexarea va decurge rapid

Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată „rapid”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările sale vor fi considerate atacuri împotriva Federaţiei Ruse, scrie Agerpres.

„Sunt convins că acest lucru va fi destul de rapid”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, referindu-se la procedurile de anexare.

Context

Rusia a sprijinit referendumurile, chiar dacă armata sa controlează puțin peste jumătate din Donețk și Zaporojie și aproape toate regiunile Luhansk și Kherson.

Mai mulți analiști spun că Kremlinul va accelera procesul de recunoaștere a Donbasului și a teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei ca parte a Federației Ruse, așa cum a făcut în 2014, odată cu anexarea Crimeei.

Joi, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la referendumuri.

„Orice anexare a teritoriului unui stat de către un alt stat care rezultă din amenințarea sau utilizarea forței reprezintă o încălcare a Cartei ONU și a dreptului internațional”, a declarat el.

În timpul discursului său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la începutul acestei săptămâni, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat „referendumurile false” și a acuzat Rusia că vrea să „șteargă” Ucraina de pe hartă.

CITEȘTE ȘI LIVE Ziua 212 de război în Ucraina / Au început așa-zisele referendumuri de alipire la Federația Rusă în 4 regiuni

Foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com