Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Aproape 9.000 de plante de canabis, găsite la fondatorul grupului de Telegram „Iarbă Dulce” FOTO

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 3 iunie 2024 Etichete:

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au găsit duminică, 2 iunie, aproape 9.000 de plante de canabis în orașul Pucioasa, la fondatorul grupului de Telegram „Iarbă Dulce”.

„Din materialul probator administrat a reieșit faptul că, în perioada ianuarie 2022- 01.06.2024, pe raza județului Dâmbovița a fost constituit și a acționat un grup infracțional organizat, pe o structură de tip piramidal, coordonat de către un lider, în scopul desfășurării de operațiuni de cultivare, vânzare și transport de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină).

Cercetările efectuate au condus la constatarea că liderul grupului infracțional, în scopul comercializării rapide de droguri și păstrarea anonimatului, a înființat, pe o platformă de comunicare online, grupul cunoscut sub denumirea de „Iarbă dulce”. De asemenea, acesta a coordonat și a desfășurat activități de vânzare de canabis și cocaină, prin intermediul altor inculpați, iar în perioada septembrie 2023 – 01 iunie 2024 a înființat și întreținut cu sprijinul membrilor grupului, într-un imobil aflat în proprietatea sa, o cultură de canabis”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

La percheziții au fost găsite 6 plantații de canabis indoor, formate din 8.797 plante, în diverse stadii de dezvoltare, instalații complexe de ventilare, încălzire și udare, pentru întreținerea culturilor, stații de emisie-recepție și dispozitive anti-interceptare, pistoale și o pușcă tip air-soft, înscrisuri, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.

Șapte persoane au fost arestate preventiv fiind suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc.

Grupul de Telegram „Iarbă Dulce”, cu 11.000 de membri, destructurat de DIICOT

16 persoane au fost trimise în judecată în luna august în dosarul instrumentat de DIICOT în jurul grupului de Telegram „Iarbă Dulce”.

În cauza cunoscută public și drept „dosarul Enigma” a fost investigat un grup infracțional organizat constituit în luna iulie 2022 în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc si mare risc, la care au aderat succesiv, în timp scurt, și ceilalți inculpați, din dorința de a beneficia de o clientela stabilă, de un cadru organizat de vânzare a drogurilor, sub protecția anonimatului.

Acești membri s-au prevalat de confidențialitatea aplicației de mesagerie folosite, având doar pseudonime (ex. Jamaicanu’), ceea ce le-a permis să desfășoare activități ilegale într-un mediu aparent sigur și anonim.

Grupul de chat funcționa ca o piață virtuala neagră de desfacere, cu cereri și oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii de droguri închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului. Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul București, ci și din alte orașe, cum ar fi Craiova, Brașov, Constanța, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timișoara, Pitești, Ploiești.

Clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piața al dealerului și alte criterii stabilite la momentul interacțiunii.

Distribuitorii își promovau ofertele de droguri pe această platformă și se împărțeau zonele de distribuție.

Sursa foto: DIICOT

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW