ANPC: Turiștii pot solicita până la 600 de euro despăgubire pentru un zbor anulat
Turiștii pot solicita până la 600 de euro despăgubire pentru un zbor anulat, conform reglementărilor europene, chiar dacă operatorul aerian a asigurat un zbor alternativ, a informat sâmbătă, 18 iunie, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.
Totodată, Anghel îi îndeamnă pe cetățeni ca, în cazul în care nu pot rezolva amiabil problemele cu operatorii de zbor de la care au cumpărat bilete, să facă o sesizare la ANPC.
Directorul general al ANPC a transmis o listă de recomandări şi sfaturi pentru consumatorii care vor să achiziționeze pachete turistice.
„La achiziția unui pachet de servicii turistice consumatorii trebuie să solicite toate informațiile legate de destinație, cazare, transport, serviciile de masă precum și de modalitățile de plată”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
De asemenea, directorul general al ANPC a postat și o listă cu informațiile pe care agenția de turism are obligația să le prezinte, în scris, la încheierea contractului de călătorie, acestea fiind: informaţii referitoare la localitatea de destinaţie; rută de parcurs; mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile şi categoria acestuia/acestora; tipul unităţilor de cazare, adresele şi categoriile de clasificare a acestora; serviciile de masă oferite şi categoria de clasificare a unităţilor de alimentaţie; durata programului, cu indicarea datei sosirii şi a plecării; informaţii generale privind regimul paşapoartelor şi al vizelor, precum şi al asigurărilor de sănătate necesare pentru călătorie şi sejur.
Mai mult, agenţia de turism trebuie să ofere informaţii privind cuantumul avansului, dacă este cazul, precum şi termenul pentru achitarea restului de plată; numărul minim de persoane necesar pentru realizarea programului şi termenul limită pentru informarea turistului, în caz de anulare a călătoriei turistice; posibilităţi de încheiere a unor asigurări facultative pentru asistentă în caz de boală, accidente şi altele asemenea; durata pentru care operează oferta turistică.
Lista completă de sfaturi și recomandări de la ANPC în vederea achiziționării de pachete turistice poate fi consultată aici.
Cu o zi în urmă, ANPC a transmis detalii despre ancheta care vizează compania aeriană Blue Air, precizând că, din 30 aprilie 2021 – când s-au ridicat majoritatea restricţiilor impuse de pandmie – compania a anulat peste 11.200 de zboruri pentru care erau făcute aproape 180.000 de rezervări şi s-au plătit peste 66,5 milioane de lei, conform News.ro.
ANPC precizează că Blue Air nu a oferit călătorior motive pentru anularea zorurilor, nu a rambursat contravaloarea acestora şi nici nu a plătit compensaţii.
Blue Air a reacționat și a declarat că aproape toate companiile aeriene din Europa au anulat mii de zboruri, în lunile ianuarie și februarie ale anului 2022, din cauza restricţiilor de călătorie impuse pentru a limita răspândirea noilor variante de Covid 19, fiind nevoite să își ajusteze programul operațional și să reducă frecvențele pe anumite rute mai puțin solicitate.
Sursa foto: Pixabay
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/anpc-turistii-pot-solicita-pana-la-600-de-euro-despagubire-pentru-un-zbor-anulat/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/anpc-turistii-pot-solicita-pana-la-600-de-euro-despagubire-pentru-un-zbor-anulat/ […]