Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Angel Tîlvăr: Finlanda va participa la misiunile NATO de scut aerian în România și în regiunea Mării Negre

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 februarie 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a anunțat pe contul său de X că Finlanda se alături misiunilor NATO de scut aerian în România și în regiunea Mării Negre în 2024. Oficialul a salutat inițiativa Finlandei, după ce a participat marţi şi miercuri, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, la Bruxelles, Belgia, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„Salut decizia Finlandei de a participa la misiunile NATO de scut aerian în România și în regiunea Mării Negre în 2024. Angajamentul dumneavoastră subliniază forța alianței noastre și importanța apărării colective. Vă mulțumesc”, a scris Angel Tîlvăr pe X, fostul Twitter.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a fost prezent marți și miercuri la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, desfășurată la Bruxelles, în Belgia, țara care în prezent asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În cadrul acestei întâlniri, el a subliniat angajamentul solid al României de a susține Ucraina pentru atât timp cât va fi necesar.

„Am evidenţiat, astăzi, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, la Bruxelles, angajamentul ferm al României în susţinerea Ucrainei atât timp cât va fi necesar. Totodată, m-am bucurat să văd că Centrul European de Instruire F-16 de la Feteşti şi iniţiativa de contracarare a minelor din Marea Neagră îşi găsesc locul în arhitectura de securitate europeană şi a NATO. În acelaşi timp, vom continua să fim parte din EUMAM, un format de sprijin pentru Ucraina şi care şi-a dovedit eficacitatea”, a scris Angel Tîlvăr, miercuri pe Facebook.

Ministrul a menționat că, în timpul întâlnirii, a pledat pentru o dezvoltare geografic echilibrată a Bazei industriale tehnologice și de apărare europene, punând accent pe necesitatea dezvoltării de noi linii de producție în Europa de Est.

„În ceea ce priveşte achiziţiile în comun la nivelul UE, de la industria europeană de apărare, putem susţine că este un proiect împărtăşit de către statele europene. Opţiunea de a achiziţiona echipament şi din afara spaţiului european, în funcţie de cerinţele operaţionale, nu trebuie însă exclusă. Obiectivul nostru principal rămâne indiscutabil dezvoltarea industriei de profil din România. Din acest punct de vedere, MApN va rămâne în continuare, în calitate de beneficiar, în relaţie strânsă cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului”, a completat Tîlvăr.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii