Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski: Europa trebuie să răspundă unită la războiul de agresiune rus

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 iulie 2022

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat sâmbătă, 2 iulie, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că Europa trebuie să răspundă unită la războiul de agresiune rus care atacă „valori comune”.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor noastre comune. Iar răspunsul nostru ar trebui să fie unitar”, a transmis președintele Zelenski sâmbătă.

Anterior, Zelenski a acuzat Rusia de „teroare conștientă și deliberată”, după o nouă serie de atacuri cu rachete rusești îndreptate împotriva civililor, potrivit Kievului.

Amintim că liderul de la Kiev a făcut apel la șefii de stat și de guvern din NATO care au participat la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Madrid din 29 iunie să „găsească un loc pentru Ucraina în spațiul comun de securitate”.

Liderul de la Kiev a vorbit, în primul rând, despre obiectivele Rusiei în Ucraina – „să distrugă totul” – și a avertizat că Moscova nu se va opri aici, întrebarea momentului fiind „care este următoarea țintă?”.

„Într-o perioadă în care Kremlinul este extrem de agresiv, lumea are nevoie de o Alianță extrem de îndrăzneață. Sunteți cu toții conștienți de care sunt cu adevărat obiectivele Rusiei. De mai mulți ani amenință că va începe un război. A amenințat – dacă Ucraina aderă la NATO. Dar Ucraina nu este în NATO, iar războiul total al Rusiei împotriva statului nostru durează de 126 de zile – după 8 ani de război în Donbas. Atunci de ce toată lumea a crezut timp de decenii că NATO este cea care poate provoca Rusia să facă ceva prin acțiunile sale?

Obiectivele Rusiei sunt cunoscute. Ele sunt evidente. Conducerea rusă vede lumea în mod diferit. Nu ca voi. Rușii văd Lituania, de exemplu, nu ca pe un membru al Alianței voastre, ci ca pe o republică a Uniunii Sovietice. Pentru noi, este un stat independent și a fost mult timp o fostă republică a URSS (…) vor să o înrobească din nou. (…) Și același lucru este valabil pentru fiecare țară care este vecină cu Rusia. Pentru fiecare stat care a fost cândva sub influența Moscovei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat că armata rusă face tot posibilul pentru a forța cât mai mulți oameni să își părăsească orașele, „astfel încât să nu mai rămână decât ruine”.

Foto: Președinția Ucrainei/ president.gov.ua

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *