Angajații ANAF, pregătiți să iasă în stradă: Finanțiștii sunt soluția, nu problema
Angajații ANAF și cei ai Ministerului Finanțelor vor picheta, pe parcursul a două săptămâni, sediile Fiscului din țară, urmând ca pe 18 mai să organizeze acțiuni similare la sediile centrale ale ANAF și Finanțelor, în București. Președintele Sindicatului Național Finanțe Publice, Nicolae Toader, a menționat pentru Main News, că primele proteste vor începe joi, 4 mai, în fața Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, începând cu ora 13.00.
Finanțiștii sunt nemulțumiti că oficialii Guvernului nu au ținut cont de câteva aspecte din legea salarizării, de sporurile recunoscute definitiv de instanțe.
„Sunt hotărâri judecătorești definitive prin care am reușit să demonstrăm că salariile de bază trebuie să fie mai mari cu până la 25 % decât cele din acest moment. În ceea ce privește, sporurile am reușit să demonstrăm în instanță că cel acordat pentru condițiile de muncă(n.r. neuropsihiatric) este întemeiat. Noi am cerut respectarea acestora pe viitor”, a precizat pentru Main News, Nicolae Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice(n.r. Sindfisc)
De ce protestează angajații de la Finanțe
Finanțiștii au o listă întreagă de doleanțe, pe care Guvernul le-ar fi ignorat, spune liderul sindical Nicolae Toader. Printre acestea, se numără și lipsa dotărilor corespunzătoare pentru desfășurarea activității. Întrebat dacă acestea influențează și gradul de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat, președintele Sindfisc spune că s-a instaurat„ o stare de frustrare și, astfel, nici gradul de colectare nu e îmbucurător”.
„O finanțare corectă a activității finanțiștilor care să ducă la o colectare spre 37% din PIB, înseamnă digitalizare, sisteme de management moderne, respect, susținerea și formarea profesională continuă a finanțiștilor, îmbunătățirea comunicării instituționale cu contribuabilii, salarizare adecvată în concordanță cu complexitatea muncii, a riscurilor suplimentare asumate. Efectul de multiplicare produs de aceste măsuri este în opinia Sindicatului Național Finanțe Publice SindFISC, pentru guvernanți, soluția de a avea la dispoziție resurse bugetare sustenabile pentru finanțarea corectă, atât a mediului privat cât și bugetar”, susțin angajații ANAF și Ministerul Finanțelor.
Guvernul Ciucă pregătește o Ordonanță de Urgență pentru reducerea cheltuielilor publice. Până la acest moment, în coaliția de guvernare s-a stabilit că nu „vor fi tăiate ” salariile bugetarilor, însă, se analizează necesitatea/inutilitatea unor sporuri. De asemenea, angajările la stat vor fi înghețate. Ordonanța de Urgență în acest sens ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, dar mai mulți lideri sindicali au anunțat proteste, nemulțumiți de legea salarizării. Detalii puteți citi aici.
Sursă foto: Sindicatul Național Finanțe Publice
Comentarii