Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ANAF susține că transmite date la Parchetul European. Cât se investighează și cât se colectează

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 6 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Agenția Națională de Administrare Fiscală(ANAF) a început să transmită date către Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi. La acest moment, sunt în derulare diverse acțiuni ale organelor de urmărire penală, cele mai multe dintre acestea vizând suspiciuni de fraudă cu fonduri europene. 

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a susținut în ședința Guvernului că dorește o „mobilizare” pentru colectarea veniturilor la bugetul de stat. În colaborare cu alte instituții ale statului, Parchetul European a strâns date care conduc la o posibilă fraudă privind achiziţionarea de echipamente IT şi software, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 al UE, trei suspecţi fiind prinşi în flagrant delict când primeau un comision de 70.000 în numerar, potrivit Hotnews.

Cât se investighează și cât se colectează

ANAF a colectat la bugetul consolidat, în primele trei luni ale acestui an, aproape 83,535 miliarde lei, cu 7% mai mult comparativ cu perioada similară din 2022. Totuși, raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,981 miliarde lei mai puţin, transmit oficialii acestei instituții. De la începutul anului curent,  s-a încasat TVA în valoare de 22,63 miliarde lei, cu 12,3% mai mult comparativ cu perioada similară din 2023, când au fost încasate 20,146 miliarde lei. În acelaşi timp, s-a rambursat TVA în valoare de 5,314 miliarde lei, faţă de 4,532 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere nominală de 17,3%, relatează Agerpres.

În urma controalelor pe care ANAF le desfășoară, în cazul unor indicii de natură penală, instituția are obligația să le raporteze parchetelor competente.

Ministrul Câciu a transmis, că este necesară o analiză pentru acoperirea sumei de 20 de miliarde de lei, cheltuieli la bugetul de stat. Rolul ANAF va fi extrem de important, întrucât instituția a fost „somată” să facă mai multe controale și să lucreze la capitolul colectare venituri. Reprezentanții ANAF susțin că prejudiciile cauzate de fapte penale sunt gestionate de Compartimentul Executări Silite, însă, gradul de recuperare depinde de măsurile instituite în faza proceselor penale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii