Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Anchetă PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2022

Teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, cel puțin asta relevă o anchetă publicată marți, 18 ianuarie, de jurnalista Emilia Șercan în publicația PressOne

Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999, iar patru ani mai târziu a obținut doctoratul în Științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), pe baza lucrării „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, arată sursa citată. La data de 31 iulie 2003, ziua susținerii publice a tezei de doctorat, Nicolae Ciucă era locotenent colonel la UM 01047 Craiova.

Potrivit PressOne, teza lui Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Principale surse din care Nicolae Ciucă a plagiat, arată Emilia Șercan, sunt o teză de doctorat care îi aparține lui Paul Dănuț Duță, susținută la UNAP, și o alta semnată de Mircea Mândru, susținută tot la UNAP. Potrivit sursei citate, Nicolae Ciucă ar fi plagiat chiar și notele de subsol din lucrarea lui Mircea Mândru, dovadă fiind greșelile identice.

Pe lângă elementele de plagiat, arată Emilia Șercan, lucrarea lui Nicolae Ciucă nu are o metodologie de cercetare, nicio parte de cercetare și implicit nicio relevanță academică.

Nicolae Ciucă se apără

Într-un punct de vedere transmis PressOne prin intermediul Biroului de presă al Guvernului, Nicolae Ciucă a explicat că nu a încălcat cerințele legale iar conținutul lucrării îi aparține.

„Apreciez interesul dumneavoastră față de etica academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice. 

Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă. 

Lucrarea a stat și stă la dispoziția publicului de aproape 20 de ani și a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”, a declarat premierul României.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW