Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


LIVETEXT Șefa ÎCCJ: Solicităm noului președinte al Camerei Deputaților să își asume această sesizare/ Schimb de replici între Cristina Tarcea şi Florin Iordache

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 iulie 2019 Etichete: , ,

Schimb de replici între președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, și Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, aflați astăzi față in față, la Curtea Constitională, unde s-a dezbătut, pentru a cincea oara, situația completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte. După respingerea excepțiilor ridicate de președintele ÎCCJ, ambele părți au susținut concluziile pe fond.

UPDATE: Declarațiile președintei ÎCCJ, Cristina Tarcea:

„Istoria acestui conflict de natură constituțională a început odată cu apropierea termenului de judecată al fostului șef al Camerei Deputaților, un dosar existent la ÎCCJ. Pentru că fostul președinte nu putea face această excepție, fiind în conflict de interese, a intrat în concediu, și a delegat atribuțiile către vicepreședintele Camerei”.

„Există o decizie a CCR care stipulează că atribuțiile președintelui Camerei Deputaților nu pot fi delegate. Solicităm noului șef al Camerei, să își însușească această notificare”

„Sesizarea realizată de vicepreședintele Camerei reprezinta o situație de inadmisibilitate”.

„Se reproșează Înaltei Curți că a aplicat legea 78/2000, fără să gândească prea mult”

Știre inițială:

Cristina Tarcea a cerut Curții amânarea luării unei decizii pâna cănd CJUE va soluționa sesizările depuse atât de ÎCCJ dar și de mai multe asociații profesionale ale magistraților din România care cer ca forul european să se pronunțe dacă CCR poate interveni peste legislativ, atunci când ia anumite decizii.

De asemenea, Cristina Tarcea a trimis o notificare către noul șef al Camerei Deputaților prin care îi cere lui Marcel Ciolacu să își asume sesizarea facută de Florin Iordache in numele lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte al Camerei.

Tarcea: Sunt tristă că un absolvent de drept nu poate interpreta coroborat legile

După ce a ascultat motivele invocate de Cristina Tarcea pentru amânarea luării unei decizii, i-a răspuns:

” Eu am prezentat punctul de vedere al Camerei Deputaților, dacă șefa Înaltei Curți își permite să spună că prevederile dintr-o lege nu există…nu poate să spună CJUE că la celelalte intanțe s-a respectat legea, numai la ÎCCJ nu s-a respectat legea. Îsi permite ÎCCJ să devină judecător?”

Replica șefei ÎCCJ nu s-a lăsat așteptată:

” Rigorile sunt maxime când e vorba de Înalta curte, când e vorba de Camera Deputaților sau de CCR, nu se respectă. Președintele Camerei Deputaților e singurul care poate reprezenta intituția în raport cu alte instituții. Sunt tristă ca un absolvent de drept nu poate interpreta coroborat legile”.

Ulterior, excepţiile invocate de preşedintele ÎCCJ au fost respinse, preşedintele Curţii solicitând părţilor să pună concluziile pe fond şi să renunţe la „micile înţepături”.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW