ANALIZĂ Radiografia electoratului din București. Pe votul cui se bazează cei trei principali candidați la Primăria Capitalei
La începutul lunii aprilie, Cătălin Cîrstoiu, Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, candidații înscriși în cursa pentru Primăria Capitalei, au fost măsurați într-un sondaj realizat de Atlas Intel, la comanda Digi24. Diferențele între diferitele categorii sociale se vor vedea probabil cel mai bine la scrutinul electoral din acest an, când principalii doi candidați, conform sondajului, – Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone – contează pe votul unor segmente opuse de populație.
Votantul tip al lui Nicușor Dan: Educat și cu venituri peste medie
Fost medaliat cu aur la Olimpiada internațională de matematică, Nicușor Dan va fi votat preponderent de cetățenii cu studii superioare și venituri mai ridicate.
Diferențele sunt mici între vârstele votanților. Cea mai mare pondere este înregistrată la intervalul de vârstă 70+ (50,4%), urmată de 18-29 (46,8%), 40-49 (38,5%), 30-39 (35,9%), 50-59 (30,7%), iar cea mai mică la categoria de vârstă 60-69 (26,7%).
Nicușor Dan ar obține cel mai mare procent din voturi de la bucureștenii cei mai înstăriți, cu venituri de peste 10.000 de lei lunar (40,7%) și cu studii superioare (47,3%).
Pe de altă parte, Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Municipiului București, pare să aibă un sprijin similar din partea aceluiași segment de populație pe care se bazează actualul primar general al Capitalei: persoane cu venituri mari și educație superioară.
Votantul tip al lui Cătălin Cîrstoiu: Femeie, între 50 și 59 ani
Medicul Cătălin Cîrstoiu găsește sprijin mai mult în rândul femeilor, cu vârsta între 50 și 59 de ani, cu venituri mari și nivel de educație superior
Sondajul arată că 20,7% dintre votanții lui Cătălin Cîrstoiu sunt femei. Intervalul de vârstă predominant al votanților managerului Spitalului Universitar este cel cuprins între 50 și 59 de ani (31,2%). Cîrstoiu este susținut și de tineri, intervalul 18-29, cu un procent de 20,5%.
Datele mai arată că medicul Cătălin Cîrstoiu ar obține cel mai mare procent din voturi de la persoane cu un nivel de educație superior (20,3%).
Votantul tip al lui Piedone: Bărbat sărac și cu educație precară
În contrast, Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, are un profil de susținere diferit. Potrivit datelor sondajului, el se bucură de sprijinul mai ales al persoanelor cu venituri mici și educație precară.
Datele din sondaj arată că 35,2% dintre persoanele care îl susțin pe Cristian Popescu Piedone sunt bărbați, în timp ce femeile sunt în minoritate, cu un procent de 24,4%. Din totalul voturilor exprimate în privința lui Piedone s-a stabilit că intervalul de vârstă predominant este cel între 40 și 49 de ani (49,1%). De asemenea, Piedone este susținut de românii care se situează în intervalul de vârstă între 30 și 39 de ani, cu un procent de 39,8%. Doar 2,6% din voturi ar veni de la persoane cu vârsta de 70+ ani. Sociologii mai relevă că Piedone ar obține 59,4% din voturi de la cei care au doar studii primare.
Adrian Zăbavă: „Electoratul care l-ar prefera pe Cristian Popescu Piedone este unul mai aproape de profilul electoratului PSD”
Consultantul politic Adrian Zăbavă, explică, pentru Main News, că aceste diferențe sunt normale și reflectă adesea afinitățile politice și sociale ale electoratului.
„Sunt absolut normale. Nu cred că ar fi existat niciun semn de întrebare cu privire la cine ar fi posibilii votanți ai domnului Piedone și ai domnului Nicușor Dan din perspectiva categoriilor sociale din care fac parte (…) Cred că e evident, fără a avea cercetări la îndemână, că, în general, în linii mari, electoratul care l-ar prefera pe Cristian Popescu Piedone este unul mai aproape de profilul electoratului PSD, pe când de partea cealaltă, așa cum s-a întâmplat și în 2020, baza electoratului lui Nicușor Dan vine din electoratul USR, parte a PNL, de aici apartenența la partidele electorale vine la pachet cu niște categorisiri sociale, socio-demografice. Nu e o surpriză per total”, a declarat Adrian Zăbavă, consultat politic, pentru Main News.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / George Călin
Comentarii