Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ De ce se bat Dăncilă și Firea să candideze la prezidențiale. Urmează prima ruptură de PSD

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic , at 22 iulie 2019 Etichete: , , ,

Viorica Dăncilă și Gabriela Firea duc un război intern pentru a fi desemnate candidat la prezidențiale. Potrivit sondajelor comandate de partid, orice candidat PSD intră cu șansa a doua în bătălia finală pentru Palatul Cotroceni, șansele de victorie fiind reduse. Miza pe termen mediu și lung o reprezintă însă cine preia conducerea în PSD și mai puțin cea mai înaltă funcție în stat.

Premierul a pornit un turneu prin mai multe organizații județene după ce a fost aleasă în fruntea partidului. Însoțită de membrii Cabinetului său, Dăncilă încearcă să ia pulsul filialelor și să le convingă că reprezintă cea mai bună opțiune pentru Palatul Cotroceni.

Sondajele comandate de PSD au arătat că Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu sau Liviu Pleșoianu aveau șanse minime să intre în turul al doilea al prezidențiale.

Viorica Dăncilă a lansat strategic mesajul că este dispusă să candideze la prezidențiale dacă partidul i-o cere. Gestul său, unul extrem de calculat, are în spate un plan construit de câteva luni și a încercat să fie vândut în PSD drept unul de sacrificiu pentru a menține partidul unit și puternic în continuare. Premierul a plusat și a anunțat că își pune mandatul pe masă dacă PSD nu va avea un candidat în turul al doilea al prezidențialelor.

Cu ce o ajută pe Dăncilă o astfel de candidatură? În primul rând, îi întărește poziția dominantă în PSD, toți social-democrații fiind obligați să se alinieze în spatele candidatului la prezidențiale. Urmează cinci luni de liniște pentru Dăncilă, care are nevoie să elimine din timp posibilii contracandidați la șefia partidului.

Candidatura îi aduce Vioricăi Dăncilă posibilitatea creșterii notorietății sale și impunerea sa ca un personaj politic de primă mână. Deși este de peste un an și jumătate premier, Dăncilă a fost percepută în spațiul public drept o”marionetă” a lui Liviu Dragnea. Premierul dorește să scape de această imagine întipărită puternic în mentalul colectiv și să demonstreze că poate să fie un jucător activ.

Dăncilă este conștientă că o bună mobilizare a PSD o poate duce în turul al doilea al doilea al alegerilor prezidențiale. Într-un asemenea scenariu, devine automat social-democratul care a adunat în dreptul său cel mai mare număr de voturi. Cu câteva milioane de voturi în spate, Dăncilă poate cere să rămână în continuare în fruntea Guvernului, dar și în cea a partidului. Mai mult, ea a amenințat șefii de organizații că vor fi primii care vor plăti un scor slab la alegerile prezidențiale.

Poziția de candidat PSD îi poate aduce Vioricăi Dăncilă și posibilitatea negocierii ieșirii sale de pe scena politică. Poate spune că a preluat partidul într-un moment greu, că s-a luptat personal și că mulți din partid au așteptat această înfrângere. Dăncilă poate trimite PSD în Opoziție după prezidențiale, dacă diferite calcule politice pot arăta că partidul poate crește astfel înainte de locale și parlamentare.

Ambele variante, rămânerea sau plecarea de la guvernare sunt în mâna sa, un atu extrem de important în negocierile viitoare.

Principala carte de vizită cu care va juca Dăncilă în această campanie prezidențială va consta în rezultatele guvernării. Ea va încerca să capitalizeze toate măsurile pozitive luate de guvernarea PSD, în timp ce pentru diferite probleme o să fie scos vinovat Liviu Dragnea.

Gabriela Firea are șanse minime să fie desemnată candidatul PSD la prezidențiale la Comitetul Executiv de marți. Aflată în război cu Liviu Dragnea și acum cu Viorica Dăncilă, Firea are un singur obiectiv major: funcția de președinte PSD.

Conștientă că va rata această candidatură, Firea o împinge pe Dăncilă să își asume și mai mult rolul de prezidențiabil. La finalul anului, dacă PSD pierde prezidențialele, Firea va putea ridica prima piatra pentru a-i cere lui Dăncilă să plece din fruntea partidului. Mesajul său de forță va consta în faptul că alegerile s-au pierdut din cauza premierului, care nu a acceptat un alt candidat din interiorul PSD.

Primarul Capitalei încearcă însă să fisureze și relația pe care o are PSD cu partenerii de la ALDE și ProRomânia. Ea alimentează frustrarea celor din ALDE, care au crezut până în ultima clipă că Tăriceanu o să fie susținut și de PSD în bătălia pentru Cotroceni. De partea sa, stă și baronul de Olt, Paul Stănescu, cu care Firea a încercat să-l dea jos și pe Liviu Dragnea. Stănescu are de plătit o poliță lui Dăncilă, care a refuzat să-l mai asculte la scurt timp după condamnarea lui Liviu Dragnea.

Chiar dacă se află pe primul loc în sondajele de opinie la capitolul încredere, Firea are o mare problemă chiar în București. Ea are șanse minime să câștige un nou mandat de primar general și încearcă să obțină sprijinul celor de la ALDE și Pro România pentru această funcție. Dacă ar fi desemnată candidat la prezidențiale, PSD ar trebui să explice toate nerealizările Gabrielei Firea în administrarea Capitalei. De teamă să nu fie huiduită din nou, ea a lipsit în această săptămână de la evenimentul organizat pentru a o onora pe Simona Halep.

Firea forțează nota în PSD, amenințând cu o candidatură independentă. O astfel de mișcare ar echivala cu excluderea sa din partid, lucru confirmat de președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici. De aceea, dacă își dorește să conducă partidul de anul viitor, Firea trebuie să adune muniție împotriva lui Dăncilă și să se poziționeze drept alternativa pentru conducerea partidului.

După Congresul PSD din 3 august, primarul Capitalei nu se va mai feri să arunce toate problemele din București în responsabilitatea Guvernului. Ea a vorbit deja despre falimentul administrației, de fiecare dată afirmând că proiectele sale au fost blocate de cei care au fost la Palatul Victoria. În 2017, Firea a fost folosită de Dragnea ca vârf de lance pentru eliminarea din PSD a lui Sorin Grindeanu când acesta ocupa funcția de premier.

Firea este percepută în partid drept o persoană conflictuală, care dorește însă să obțină cât mai multe funcții. Imaginea sa este astfel în antiteză cu”neconflictuala” Dăncilă, care a preluat partidul de la Dragnea, ca o moștenire naturală.

Prima ruptură se va concretiza marți când Liviu Pleșoianu își va anunțat candidatura la prezidențiale, în pofida deciziei luate de Comitetul Executiv al PSD. Excluderea din partid nu reprezintă o amenințare puternică, Pleșoianu neavând nimic de pierdut. În spatele său se vor alinia toți cei care i-au rămas fideli până în ultima clipă lui Liviu Dragnea.

Pleșoianu se va prezenta drept candidatul anti-sistem, cel care se luptă cu statul paralel, cu abuzurile din justiție și cu nedreptățile pe care le fac cei din UE românilor. La ultimul Congres PSD, Pleșoianu a luat cel mai mare număr de voturi după Viorica Dăncilă, arătând că o componentă puternică din partid dorește continuarea luptei purtată de Liviu Dragnea.

Prezidențiale reprezintă astfel doar o bătălie de etapă, social-democrații considerând mai importantă miza de la locale și parlamentare. În funcție de acest prim rezultat, taberele se vor putea coaliza pentru Congresul ordinar de la începutul anului viitor. Numele grele vor ieși atunci în față pentru a revendica funcția de președinte PSD. Promisiunea centrală va fi că ei sunt cei capabili să ducă partidul din nou la victorie la alegerile locale și parlamentare. Și mai presus de toate, că vor asigura din accesul la bani și putere.

Comentarii


  • Analiza optimista pentru Dancila. Normal, nu mai mult de 1,5 mil de votanti va avea Dancila, cu toata mobilizarea. Firea nu poate abandona temporar primaria, pirde 1 an daca se lanseaza in cursa pentru prezidentiale si orice sansa de realegere. De ceilalti n-are rost sa vorbim.
    Miscarea castigatoare pentru Veorica este o alianta PSD-ALDE-Ponta care ar aduce-o la un scor onorabil de aprox 30 %.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW