Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


CNN: Serviciile de intelligence ale SUA cred că indivizi conexați cu Moscova încearcă să provoace o insurecție la Chișinău

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 10 martie 2023

Comunitatea de intelligence a SUA consideră că indivizi conexați cu serviciile rusești plănuiesc să organizeze proteste în Republica Moldova pentru a orchestra o insurecție împotriva guvernului moldovean, cu scopul final de a instala o administrație mai pro-rusă, au declarat vineri oficiali de la Casa Albă, relatează CNN.

SUA consideră că Federația Rusă lucrează pentru a submina guvernarea, care caută legături mai strânse cu Uniunea Europeană, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice.

De asemenea, oficialii americani văd semne că actori legați de Kremlin ar putea oferi pregătire paramilitară pentru demonstranții antiguvernamentali din Republica Moldova.

În ultimele săptămâni, Chișinăul a fost zguduit de proteste antiguvernamentale, organizate de Partidul Șor, al oligarhului Ilan Șor, formațiune ale cărei legături cu Moscova au devenit tot mai strânse după declanșarea invaziei asupra Ucrainei.

De asemenea, potrivit aceleași surse, SUA consideră că Moscova încearcă să dezinformeze cu privire la stabilitatea Republicii Moldova, un exemplu în acest sens fiind comunicatul transmis pe 23 februarie de Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia Ucraina ar fi plănuit să invadeze Transnistria, regiunea separatistă controlată de Moscova. Oficialii americani consideră că aceste acuzații sunt „nefondate, false și creează o alarmă fără temei”.

Potrivit aceleași surse, administrația Biden nu vede nicio amenințare militară imediată pentru Republica Moldova, dar SUA urmărește îndeaproape ce se întâmplă dincolo de Prut.

Sursa foto: Inquam Photos

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW