Saturday, March 28, 2020
Jurnalism corect


ANALIZĂ De ce joacă Firea pentru anticipate

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic , at 10 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Gabriela Firea poate să fie marea câștigătoare a organizării anticipatelor simultan cu localele, atât în plan administrativ, dar și politic. O victorie în București i-ar asigura nu doar un mandat pentru încă patru ani în fruntea Capitalei, ci i-ar deschide Gabrielei Firea drumul spre președinția PSD, dar și spre candidatura la prezidențiale în 2024.

Gabriela Firea și Paul Stănescu au format un cuplu în perioada epocii Dragnea, Stănescu fiind cel care l-a convins pe fostul lider PSD că Firea are șansa să câștige Primăria Capitalei în 2016. Tandemul s-a regăsit și în fruntea rebeliunii din toamna lui 2018, când s-a încercat fără succes un puci în interiorul PSD. Dragnea a învins atunci, însă victoria a fost de scurtă durată. Condamnarea din primăvara lui 2020 le-a oferit celor doi șansa de a reveni în prima linie a partidului.

Relația Firea-Stănescu poate continua însă și în următorul ciclu electoral, dacă social-democrații joacă după strategia dorită de Firea.

Primarul Capitalei a făcut un lobby puternic în interiorul partidului pentru alegerea primarilor într-un singur tur. Ea i-a convins pe mai mulți lideri ai partidului că aceasta trebuie să fie miza principală a PSD și nu blocarea alegerilor anticipate. Gabriela Firea știe că viitorul său politic depinde de alegerile locale, iar un scrutin în două tururi i-ar fi distrus șansele de a obține un nou mandat. Toate sondajele de opinie confirmă ipoteza că actualul primar ar pierde în fața oricărui contracandidat al dreptei dacă se modifică sistemul electoral.

Citeste si:  USR a publicat „lista transferurilor” de foști social-democrați la PNL: Încearcă să-i păcălească iar pe români?

Firea nu are o relație bună cu Sorin Grindeanu și a ales să joace în tabăra lui Marcel Ciolacu. Într-un eveniment organizat ieri de social-democrații din Capitală, Gabriela Firea a dorit să fie cea care îl lansează pe Ciolacu în cursa pentru funcția de președinte PSD. Tot ea a fost cea care a anunțat și data Congresului: 29 februarie.

Mișcarea nu a fost una surprinzătoare, ci a dorit să elimine orice concurență în partid. Rezoluțiile de la Arad, pentru susținerea lui Grindeanu pentru șefia PSD, și cea din Bistrița Năsăud, referitoare la sprijinul pentru Vasile Dâncu în poziția de președinte al Consilului Național, au fost privite ca germenii unei acțiuni care se poate opune actualei conduceri interimare.

Conducerea interimară și-a dat seama că are nevoie rapid de o legitimare prin Congres și eliminarea oricăror speculații. Miza o reprezintă persoana care ajunge să semneze listele pentru parlamentare și locale.

Dacă Marcel Ciolacu obține o victorie de etapă în PSD, Gabriela Firea ar urma să ocupe o funcție de prim-vicepreședinte. Planurile sale sunt însă cu bătaie pentru următorii patru ani.

Din această poziție și cu o victorie la alegerile locale, primarul Capitalei poate da atacul final pentru funcția de președinte PSD la Congresul ordinar. Acesta va fi organizat după încheierea alegerilor locale și parlamentare.

Citeste si:  Viorica Dăncilă se teme de un nou protest de amploare pe 10 august/Le reproșează colegilor de partid că nu au comunicat bine

Liderii social-democrați știu că va urma o perioadă de opoziție după parlamentare și că partidul va intra într-o nouă etapă, esențială pentru pregătirea alegerilor prezidențiale din 2024.

Marcel Ciolacu nu are profilul unui președinte de țară, Gabriela Firea având și aici un avantaj în fața colegului său de partid. În aceste condiții, alegerile locale sunt marea miză pentru Firea, ea nefiind interesată dacă partidul va pierde alegerile anticipate. Miza pentru ea e șefia PSD și candidatura la prezidențiale în 2024.

sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *