Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DNA, sechestru pe averea lui Călin Popescu Tăriceanu / Procurorii vor să recupereze 800.000 de dolari, mita pe care ar fi primit-o de la o companie austriacă

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 15 ianuarie 2021

Călin Popescu Tăriceanu a fost chemat, vineri, la DNA, pentru a fi pus sub acuzare în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Procurorii au dispus sechestru asupra unor bunuri imobile ce aparțin fostului prim-ministru, în valoare de 800.000 de dolari, reprezentând mita pe care ar fi primit-o de la compania austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Fostul prim-ministru a declarat, la ieșirea de la sediul DNA, unde a stat în jur de două ore, că acuzațiile procurorilor pleacă de la „o serie de premise false”.

M-am prezentat astăzi la DNA. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar în care sunt acuzat de obţinerea unor foloase, indirect de mită. Ceea ce vreau să precizez este că tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate, aberante şi anume că în perioada când am condus Guvernul, Executivul a emis o serie de hotărâri de guvern care să favorizeze o companie”, a declarat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea din sediul DNA.

Tăriceanu susține că un prim-ministru nu ar putea să dea „din pixul lui” anumite hotărâri de Guvern.

Am cerut timp necesar pentru studierea probelor suplimentare despre care procurorii au spus că le-au depus la dosar şi voi urma procedurile prevăzute în cadrul procesului”, a precizat Tăriceanu.

Context

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari, în perioada în care era premier, pentru a adopta o serie de hotărâri de Guvern în favoarea companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria. Punerea sub acuzare vine după ce Klaus Iohannis a avizat demararea cercetărilor.

Procurorii DNA au cerut Senatului, în anul 2018, să înceapă urmărirea penală pe numele fostului prim-ministru, dar cererea a fost respinsă în anul 2019.

Comunicatul emis de DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 22/VIII/3 din 11 ianuarie 2021 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10172 , ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de prim ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim ministru,  ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de  800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului,  pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

După respingerea, la data de 3 iunie 2019,  a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane.

Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *