Tuesday, November 26, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Analiză CNN: Europa pare că nu se poate decide dacă vrea sau nu să pedepsească cetățenii ruși pentru războiul lui Putin

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 august 2022

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Federația Rusă, urmează să limiteze în mod drastic numărul de vize acordate turiştilor ruşi – la 10% din volumul actual -, începând de la 1 septembrie, din cauza unei nemulţumiri tot mai mari în această ţară faţă de războiul rus din Ucraina. Europa pare că nu se poate decide dacă vrea să pedepsească rușii de rând pentru războiul lui Putin, relatează CNN, într-o analiză publicată joi, 18 august. 

Mișcarea Finlandei vine după ce Estonia, altă țară a Uniunii Europene (UE) care se învecinează cu Federația Rusă, a interzis chiar și rușilor care aveau deja vize să intre în țară, însumând aproximativ 50.000 de persoane. 

Republica Cehă și Letonia susțin, de asemenea, interzicerea vizelor și au luat și măsuri pentru a restricționa rușii să călătorească în UE, mai scrie sursa citată. 

Propunerea limitării acordării de vize cetățenilor ruși a fost prezentată mai întâi de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care dorește să împiedice rușii să intre în bloc, unde pot călători mai apoi liber timp de 90 de zile.

Este puțin probabil ca liderii europeni să ajungă la un consens

Cancelarul german Olaf Scholz spune că, deși este important să-i sancționăm pe cei din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, europenii trebuie să „înțeleagă și că sunt mulți oameni care fug din Federația Rusă pentru că nu sunt de acord cu regimul rus”.

Alexander Stubb, un fost prim-ministru finlandez și ministru de Externe care a pledat anterior pentru liberalizarea vizelor cu Federația Rusă, a declarat pentru CNN: „Este o stare tristă, dar prețul războiului trebuie să fie simțit de cetățenii ruși”.

El a spus că „singurul mod prin care inimile și mințile poporului rus pot fi schimbate este ca ei să înțeleagă că ce face Putin este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Asta înseamnă interzicerea totală a vizelor pentru ruși”.

Rasa Juknevičienė, fost ministru lituanian al Apărării și actual membru al Parlamentului European, spune că „în primul rând, aceasta este o problemă de securitate”.

„Cetățenii ruși călătoresc în UE în principal prin Finlanda și Estonia. Serviciile oficiale ale țărilor sunt supuse unei presiuni enorme. Rusia este controlată de structurile moștenite ale KGB, care exploatează deschiderea țărilor Schengen pentru diferite operațiuni”, a declarat Juknevičienė pentru CNN.

Este puțin probabil ca liderii europeni să ajungă la un acord deplin în această problemă. În timp ce UE a fost în mare măsură unită de la începutul războiului și s-a unit pentru a impune sancțiuni economice serioase Federației Ruse, există o realitate geografică care complică orice consens între 27 de țări cu priorități economice și politice foarte diferite.

Țările din vestul și sudul UE, care sunt oarecum protejate de agresiunea Kremlinului din cauza distanței mari, se grăbesc să reamintească că Federația Rusă este o parte foarte mare a regiunii mai extinse a Europei și că nu trebuie ignorată, precizează sursa citată.

Prin urmare, nu este doar extrem de dificil, dar probabil nu deosebit de productiv, să ignorăm pur și simplu Federația Rusă, notează jurnaliștii americani. Odată ce războiul se va termina, economiile europene vor dori să restabilească legăturile cu Federația Rusă. Acest lucru nu numai că este benefic pentru acele țări, dar s-ar putea dovedi și valoros într-un război de propagandă post-conflict pentru a convinge rușii de beneficiile valorilor europene.

Strategic, majoritatea figurilor serioase sunt de acord că orice plan de securitate european postbelic va trebui să implice Federația Rusă și este mult mai bine ca Moscova să fie implicată în mod proactiv și să lucreze cu vecinii săi europeni.

La celălalt capăt al spectrului, se află acele țări precum Polonia, Estonia, Lituania și Letonia care au suferit deja destul de mult din cauza Rusiei, atât din cauza dictaturii opresive a Uniunii Sovietice, cât și mai recent din cauza amenințării războiului.

Va lucra UE cu Putin dacă acesta rămâne la putere după război?

Dacă nu, cât de diferit trebuie să fie regimul care urmează de cel al lui Putin pentru a satisface blocul? Ce ar trebui să fie inclus într-un tratat ipotetic pentru a-i asigura pe diferiți lideri europeni că Federația Rusă nu va mai provoca conflicte? Ce ar putea fi dispusă UE să acorde pentru a intermedia pacea?

Toate aceste întrebări mari creează întrebări mai mici, inclusiv ce ar trebui făcut în timpul conflictului privind vizele. Și cu cât războiul continuă, pe măsură ce opțiunile Occidentului pentru sancțiuni și răzbunare devin din ce în ce mai limitate, cu atât mai multe dintre aceste întrebări vor apărea.

Realitatea dură este că liderii trebuie să aibă în vedere rezultatul pe termen lung al acestei perioade sumbre. Și adevărul clar este că un lucru nu se va schimba niciodată: Europa nu poate ignora pur și simplu Federația Rusă, conchid jurnaliștii americani. 

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


  • Но гораздо удобней использовать функцию электрического открывания электромеханической защелки https://adamsrite.ru/.

  • Wow, amazing weblog format! How long have you ever been blogging
    for? you make running a blog look easy. The overall look
    of your website is excellent, as well as the content! You can see similar
    here najlepszy sklep

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/analiza-cnn-europa-pare-ca-nu-se-poate-decide-daca-vrea-sau-nu-sa-pedepseasca-rusii-de-rand-pentru-razboiul-lui-putin/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/analiza-cnn-europa-pare-ca-nu-se-poate-decide-daca-vrea-sau-nu-sa-pedepseasca-rusii-de-rand-pentru-razboiul-lui-putin/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW