Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Avocatul Poporului: Autorităţile şi-au însuşit recomandările instituţiei în „cazul Sorina”, iar monitorizarea post-adopţie arată că demersul a fost favorabil minorei/ Rezultatul investigației

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 11 mai 2020 Etichete: , , ,

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, susține că autoritățile publice și-au însușit recomandările instituției în „cazul Sorina”, fetița din Mehedinți luată cu forța din casa asistentului maternal care a crescut-o și dusă la familia care a adoptat-o. Monitorizarea post-adopție arată că demersul a fost favorabil copilei.

Avocatul Poporului arată că, în urma apariţiei în presă, în luna iunie 2019, a cazului preluării spre adopţie a minorei Sorina Săcărin (Lucan înainte de adopţie), instituţia s-a sesizat din oficiu, a iniţiat o amplă anchetă, a identificat o serie de deficienţe în derularea procesului şi a emis recomandări către: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, Primăria Oraşului Baia de Aramă, conform unui comunicat de presă.

„În cadrul investigaţiilor şi demersurilor realizate pe parcursul a aproape un an de zile, Avocatul Poporului a constatat că autorităţile publice implicate şi-au însuşit Recomandările instituţiei, situaţia minorei este gestionată conform prevederilor legale în vigoare, iar documentele de monitorizare post-adopţie exprimă favorabilitatea acestui demers, recomandând continuarea lui”, scrie în comunicat.

Așadar, Avocatul Poporului a luat la cunoştinţă, între altele, faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) implementează un proiect prin care, până la sfârşitul anului 2023, actuala reţea de asistenţă maternală va fi extinsă cu apoximativ 4.000 de persoane, iar toţi asistenţii maternali existenţi în prezent în sistem, precum şi cei noi angajaţi prin proiect, repectiv 15.000 de asistenţi maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă. Autoritatea s-a angajat să ţină cont de recomandarea Avocatului Poporului, în elaborarea propunerii de politică publică privind îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor alternative la îngrijirea în instituţii.

„Totodată, urmare a unei alte recomandări formulate de către Avocatul Poporului, ANPDCA a dat asigurări că, printr-un alt proiect, asistenţii maternali vor beneficia de formare profesională, mai ales sub aspectul asigurării unui suport emoţional adecvat, atât pentru copilul adoptabil, cât şi pentru asistentul maternal şi, eventual familia acestuia în vederea realizării cu succes a integrării copilului în familia adoptatoare”, se mai arată în document.

Sorina, o fetiță de opt ani din Baia de Aramă, a fost luată de autorități din casa asistentului maternal în vara anului trecut, cu forța. Momentul a fost filmat, iar imaginile postate pe conturile de socializare au provocat revolta internauților.

În 21 iulie, fetiţa şi părinţii adoptivi au părăsit ţara, plecând în SUA.

Renate Weber anunța că în urma verificărilor făcute în cazul fetei, s-a constatat că evaluările psihologice făcute la Direcţia pentru Protecţia Copilului au fost „un fel de copy-paste”. Weber spunea că trebuie să existe un mecanism care să verifice dacă copiilor adoptaţi le este bine în noua familie.

„Cred că o concluzie pe care putem să o tragem se referă la felul în care evaluările psihologice pe care trebuie să le facă acestor copii, evaluări care sunt cuprinse în fişa lor la aceste Direcţii pentru Protecţia Copilului sunt serioase sau sunt de formă. Pentru că ceea ce am constatat noi a fost într-adevăr că ele sunt în mai multe cazuri, nu numai în cest caz, sunt un fel de copy-paste dintr-un an în altul, nu sunt lucruri făcute aşa cum ar trebui şi în sensul acesta am trimis unele recomandări”, spunea Renate Weber.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW