Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ Ar trebui Republica Moldova să se teamă de amenințările din Federația Rusă?

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 27 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Trei parlamentari ruși au reacționat cu amenințări, în această săptămână, referitor la un presupus plan al conducerii Republicii Moldova de aderare la NATO, în vreme ce separatiștii de la Tiraspol au anunțat mobilizare în rândurile așa-numitului contigent de „pacificatori”. Ar trebui să se teamă de aceste ultime amenințări, survenite după ce anul trecut în regiunea transnistreană au fost orchestrate mai multe provocări?

Având una dintre cele mai mici economii din toată Europa și având segmente importante de populație care privesc cu admirație către răsărit, Republica Moldova este un stat extrem de vulnerabil în fața unei eventuale agresiuni. Capabilitățile de apărare sunt extrem de reduse, mai ales din cauza faptului că ani la rând statul a fost condus de politicieni apropiați de Kremlin sau extrem de corupți. În același timp, regiunea transnistreană este ocupată de Federația Rusă, aici fiind staționați sub diverse forme circa 8.000 de militari.

Asta nu a împiedicat însă ca actuala conducere politică de la Chișinău să beneficieze de contextul războiului și să se apropie mai mult de Uniunea Europeană. În iunie anul trecut Republica Moldova a primit statutul de stat candidat, ceea ce înseamnă, chiar și teoretic, o perspectivă de aderare.

Așa cum era de așteptat, apropierea de UE și poziționarea autorităților de la Chișinău în raport cu Ucraina nu au fost bine primite la Moscova, unde Republica Moldova este văzută în continuare ca parte a sferei rusești de influență. Prin intermediul Gazprom, Kremlinul a implementat un veritabil șantaj energetic cu scopul de a înmuia pozițiile la Chișinău, însă n-a făcut decât să împingă Republica Moldova spre diversificarea surselor de aprovizionare. Observând însă că această strategie și-a arătat limitele, Moscova vine acum cu noi amenințări.

Cât de mare este pericolul?

Pe lângă aceste vulnerabilități enunțate anterior, Republica Moldova are însă și un uriaș atu în fața Federației Ruse. Acesta se numește rezistența admirabilă a Armatei Ucrainei, care ține la distanță trupele lui Putin. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să se culce pe o ureche, consideră Vitalie Călugăreanu, jurnalist Deutsche Welle în Republica Moldova.

„Am văzut că președintele Parlamentului de la Chișinău declara zilele acestea la București că autoritățile moldovene nu văd în acest moment vreun pericol iminent de escaladare. Aceste declarații sunt bune doar dacă sunt făcute pentru a calma populația. Altminteri, din punctul meu de vedere, Republica Moldova irosește acum timp foarte prețios. Războiul e la hotar și noi știm că Republica Moldova este pe radarul agresiunii lui Putin, avem o enclavă separatistă controlată de Rusia care adăpostește o armată rusească și cel mai mare depozit de armament din Europa, la Cobasna – depozit aflat la 800  metri de hotarul cu Ucraina. O explozie la acest depozit ar mătura totul în jur pe o rază de vreo 20 kilometri. În spatele scutului ucrainean care rezistă și apără Republica Moldova de teroriștii lui Putin, moldovenii ar trebui să lucreze concomitent pe mai multe „fronturi”: să-și trimită militarii la instruiri în afara țării și, în paralel, să facă și imposibilul pentru a-și moderniza urgent armata cu ajutorul partenerilor externi. Armata Moldovei trebuie să aibă tot ce are armata ucraineană și să devină interoperabilă cu Armata Română și NATO”, a declarat Vitalie Călugăreanu pentru Mainnews.ro.

Regimul separatist de la Tiraspol, finanțat de Chișinău

O altă problemă scoasă în evidență de Vitalie Călugăreanu este legată de finanțarea regimului separatist de la Tiraspol. Acesta este unul dintre beneficiarii acordului de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană, fiind totodată principalul furnizor de electricitate pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Chișinăul trebuie să înceteze imediat să mai finanțeze regimul separatist de la Tiraspol prin pârghii energetice și facilități comerciale și să facă aplicabile de mâine sancțiunile penale pentru separatism și trădare de patrie. Chișinăul trebuie să aibă azi un răspuns la întrebarea ce face cu Transnistria (economic, politic și electoral) dacă mâine, în cazul victoriei Ucrainei, capii regimului separatist fug de la Tiraspol. Autoritățile moldovene și societatea civilă ar trebui să identifice mecanisme imediate de scoatere a moldovenilor care justifică războiul lui Putin contra Ucrainei (conform sondajelor ar fi vorba de 30%) din câmpul propagandistic rusesc. Chișinăul trebuie să anihileze orice zvâcnire de separatism și retorică ce antagonizează societatea în Autonomia Găgăuză, unde, din cauza propagandei rusești, populația votează, de regulă, în proporție de 93% partide pro-ruse. Treptat, acei oameni trebuie aduși în câmpul mediatic al vorbitorilor de limbă română. Găgăuzia este parte a hărții de război a lui Putin în eventuala ofensivă a Rusiei din primăvară și Chișinăul nu trebuie să uite de asta nici o secundă”, a afirmat Vitalie Călugăreanu.

Deși liderii separatiști de la Tiraspol și-au temperat în ultimele luni retorica ca urmare a succeselor înregistrate de ucraineni, provocările agresive înregistrate în regiune anul trecut ar trebui să reprezinte un motiv în plus pentru autoritățile de la Chișinău de a-și îmbunătăți capabilitățile de apărare.

„Adevărat, cei din Transnistria se tem acum de război. Regimul separatist și-a temperat retorica în raport cu Ucraina, iar localnicii își perfectează masiv acte de identitate moldovenești ca să poată fugi din regiune în cazul în care Putin ordonă un atac de pe flancul transnistrean asupra Ucrainei. Kievul a anunțat deja că dacă acest lucru se va întâmpla, Transnistria va dispărea în câteva ore. Dar noi am văzut retorica agresivă pro-rusă a separatiștilor de la Tiraspol în primele zile de război, când se credea că rușii vor face joncțiunea cu Transnistria în trei zile. Așa că, pe acest flanc, totul depinde de rezistența Ucrainei. Separatiștii de la Tiraspol își vor tempera discursul ostil față de Republica Moldova și vor deveni cooperanți atunci când vor ști că Chișinăul are o armată puternică, iar la conducere are oameni onești care nu se vor lăsa ademeniți în schemele de corupție ale mafioților de la Tiraspol și Moscova. Deocamdată, Chișinăul nu are nici una și, din păcate, nici alta. Schemele energetice girate de Chișinău, pe care ni le-a scos la iveală această iarnă ne demonstrează acest lucru”, a subliniat Vitalie Călugăreanu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii