Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE Ședință de Guvern la Palatul Victoria | Fonduri europene pentru echipamente medicale / Se amână data alegerilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 6 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

Premierul Ludovic Orban participă, luni, la ședința de Guvern în care for fi adoptate ultimele măsuri pentru combaterea crizei provocate de coronavirus. Pe ordinea de zi a ședinței executivului se află mai multe măsuri necesare care trebuie aplicate pe perioada stării de urgență.

Miniștrii liberali urmează să discute și despre o eventuală rectificare bugetară care ar putea avea loc în contextul actualei crize.

Principalele declarații:

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene:O primă categorie este pentru domeniul sănătății. Am avut o discuție cu domnul ministru al Sănătății pentru echipamente medicale, ehipamente de protecție și spitalele modulare. Fac un apel pe această cale la cei care sunt implicați în procesul de achiziție a echipamentelor medicale: se pot achiziționa de către atoritățile sanitare, urmând că procesul de decontare din fonduri europene să se deruleze ulterior. Cei implicați în tratamentul bolnavilor să nu aibă rețineri, pentru că vom deconta la timp aceste cheltuieli. La propunerea noastră de modificare a regulamentului european, nu avem cofinanțare la partea de echipamente mediale, ceea ce înseamnă că se decontează integral.

Am inclus în pachet și stimulentul de risc medical. Beneficiarii sunt nu numai medicii, ci tot personalul implicat în tratarea bolnavilor. Am renunțat la contribuțiile sociale și a rămas doar partea de impoziv pe venit.

O altă măsură care va fi decontată din fonduri europene este partea de asistenți sociali. Avem o țintă de 100.000 de persoane vârstnice care să fie sprijinite în această perioada prin servicii la domiciu oferite e 1000 de asistenți sociali.

Avem și un număr de 170.000 de pachete de igienă corporală destinate celor aflați în carantină și copiilor de la casele de copii și persoanelor vârstnice din căminele de bătrâni.

O ultima componentă este pe partea de șomaj tehnic, unde propunem decontarea din fonduri europene a unei sume de 300 de milioane de euro”.

Raluca Turcan, vicepremierul României: “Este evident că în această situație de criză nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un mod sigur. AEP, MAI și Ministerul Lucrărilor Publice au inițiat un proiect de ordonanță de urgență de prelungire a mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de 31 decembrie. Inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor, instituțiile vor ca ele să fie simplificate, în sensul că partidele și candidații să prezinte o singură listă de susținători și să fie nevoie să se depună un număr de 25 000 de semnături. ”

Ludovic Orban, premierul României: „Practic amânăm data alegerilor și simplificăm procedurile și prelungim mandatul până cel târziu în 30 decembrie”. 

Agenda ședinței de Guvern

1. Proiect de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/OUG-2.pdf

2. Proiect de hotărâre pentru aprobarea criteriilor de stabilire a beneficiarilor prevăzuți la art. X alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/HG-11.pdf

3. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, cu modificările și completările ulterioare

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/live-sedinta-de-guvern-la-palatul-victoria-fonduri-europene-pentru-echipamente-medicale-se-amana-data-alegerilor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *