Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ – 3 șefi în 2 ani | De la Bica, săltată în stradă, la Hosu și Bănilă, care au demisionat. Parchetul antimafia, lovit de controversele de la vârf

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 27 septembrie 2020 Etichete: , , , ,

Din 2015 până în 2020, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a fost condusă de patru procurori. Fără să numărăm și interimarii. Aproape toți au fost legați de controverse uriașe, iar ultimii doi au demisionat. Bica a fost săltată în stradă, Bănilă a renunțat la funcție din cauza problemelor legate de dosarul Caracal, iar cea care i-a urmat, Hosu, a plecat după ce soțul său a fost condamnat. Până în 2019, la cârma parchetului a fost și Daniel Horodniceanu, refuzat de Tudorel Toader pentru un nou mandat.

Bica, săltată de DNA în trafic, fugită și condamnată

Alina Bica, unul dintre cei mai cunoscuți procurori care a condus DIICOT, a fost săltată de colegii săi anchetatori de la DNA, după ce a intrat în vizorul parchetului anticorupție. Bica a fost acuzată atât în celebrul caz de corupție de la ANRP cât și în dosarul privind favorizarea afaceristului Ovidiu Tender.

În cele din urmă, după procesul în care a fost acuzată de favorizare a fost rejudecat, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. Fosta șefă antimafia a fost dată în urmărire în noiembrie și prinsă, în iulie, în Italia. Până acum, nu a fost adusă în țară să-și execute pedeapsa.

Anterior, Bica a plecat din țară în Costa Rica. S-a întâmplat în 2018. În exotica țară ea a și fost reținută, împreună cu Elena Udrea și, mai apoi, eliberată.

CITEȘTE ȘI: SURSE – Lovitură pentru Alina Bica/ Fosta șefă DIICOT, plasată în arest la domiciliu până se decide dacă va fi extrădată

Demisie cu forța după cazul Caracal

Propus șef DIICOT de Tudorel Toader și numit de Klaus Iohannis fără probleme, Felix Bănilă a demisionat în urma controverselor legate de cazul Caracal. Culmea, șeful statului a dat undă verde propunerii lui Toader deși, anterior, chiar Adunarea Generală a DIICOT i-a cerut președintelui să nu îl numească pe Bănilă.

Tot Iohannis este și cel care i-a solicitat lui Felix Bănilă să facă un pas în spate.

Mă refer și la conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism și credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. (…) Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, a declarat, atunci, Klaus Iohannis.

Deși inițial a ezitat, în condițiile în care declanșarea procedurii de revocare era în cărți, Bănilă a demisionat.

Hosu, demisie după condamnarea soțului

Cel mai recent caz este cel al Giorgianei Hosu. Numită șefă la DIICOT la propunerea ministrului Predoiu, Hosu a renunțat la funcție după ce soțul său a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani cu suspendare.

Numele său a fost legat atât de instrumentarea cazului Caracal cât și de dosarul violențelor din 10 August, pentru care a și fost vehement criticată.

Hosu a întors decizia procurorului de caz, de clasare a bucății de anchetă pentru foștii șefi ai Jandarmeriei și a cerut, în instanță, redeschiderea dosarului.

Anterior, și Codruț Olaru, care a condus DIICOT din 2007, a avut parte de controverse. Procurorul a fost acuzat că și-a plagiat doctoratul. Anul acesta, Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a stabilit că Olaru nu și-a plagiat lucrarea. Vezi aici mai multe detalii. Teza a fost coordonată de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

CITEȘTE ȘI: 10 August amar | După doi ani, în loc să știm vinovații, ne întrebăm dacă-i mai căutăm

Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW