Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


10 August amar | După doi ani, în loc să știm vinovații, ne întrebăm dacă-i mai căutăm

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 10 august 2020 Etichete: , , , ,

Luni, 10 august 2020, Curtea de Apel București ar putea da verdictul în dosarul violențelor din 10 august 2018. Nu vorbim, însă, de sentința care să le stabilească pedepsele celor vinovați de modul în care au fost tratați oamenii în urmă cu doi ani, așa cum, poate, mulți s-ar fi așteptat. În pixul judecătorilor stă, acum, reluarea anchetei. Cu alte cuvinte, la doi ani de când zeci de mii de români au fost alungați cu gaze și apă din fața Guvernului, abia aflăm dacă statul se mai obosește să caute responsabilii.

Deschis la Parchetul Militar București -> mutat la Parchetul General -> mutat la DIICOT -> închis la DIICOT ->  posibil redeschis în instanță, tot la cererea DIICOT.

Este, în episoade, povestea anchetei care ar fi trebuit să lămurească deja cine este vinovat de intervenția violentă a jandarmilor. În timp ce huliganii au fost condamnați în primă instanță, șefii forțelor de ordine nici măcar n-au fost trimiși în judecată. Și nu știm dacă vor fi, câtă vreme parchetul antimafia abia cere reluarea cercetărilor, după ce a clasat acuzațiile.

CITEȘTE ȘI: Pedepse ușoare în dosarul huliganilor din 10 August | O condamnare cu executare, 11 cu suspendare

Anchetă cu uriașe semne de întrebare

Chiar conducerea DIICOT recunoaște că ancheta s-a desfășurat cu serioase probleme. În contextul unui val uriaș de indignare, provocat de decizia procurorului de caz, șefa parchetului antimafia, Giorgiana Hosu, a infirmat decizia de clasare, după ce a analizat-o.

Motivele pentru care este cerută undă verde în instanță pentru reluarea anchetei sunt incredibile: de când a preluat dosarul de la procurorii militari, DIICOT a audiat patru martori, nu a reaudiat niciun suspect, nu s-a prea obosit să administreze probe. Dovadă stă chiar documentul semnat de Hosu.

CITEȘTE ȘI: Ce prevede documentul de redeschidere a dosarului 10 august

Dacă judecătorii Curții de Apel București vor fi de acord cu reluarea anchetei în ceea ce-i privește pe foștii șefi din Jandarmerie, dosarul se va întoarce la procurorii militari, nu va rămâne la DIICOT.

Reluarea cercetărilor îi vizează pe Laurențiu Cazan (comandatul acțiunii din piață), Ionuț Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș (aflați la cârma Jandarmeriei Române în urmă cu doi ani), Dan Mihai Chirică (pe atunci secretar de stat în Minsterul de Interne).

Violențe fără precedent

Pe 10 august 2018, zeci de mii de oameni, printre care foarte mulți români veniți din Diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului Dăncilă. Oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de ceea ce ei au numit atacul repetat la justiție al PSD, partid condus, la vremea respectivă, de Liviu Dragnea.

Au avut loc violențe de neimaginat între protestatari și jandarmi, iar manifestația a degenerat fiindcă printre oamenii pașnici s-au aflat și grupuri violente. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a evacua zona. Internetul a fost inundat, mai apoi, de imagini care arată jandarmi care lovesc inclusiv protestatari pașnici, care stau cu mâinile ridicate.

Inquam Photos/Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

În urma acestor violențe, aproximativ 700 de protestatari au depus plângeri la Parchetul General, Poliție și Parchetul Militar al Tribunalului București împotriva jandarmilor, pe care i-au acuzat de violență. De asemenea, în jur de 160 de membri ai forțelor de ordine au reclamat că au fost agresați de protestatari.

CITEȘTE ȘI: DIICOT acuză procurorii militari că au mințit când au pus sub acuzare șefii Jandarmeriei

Foto articol:Inquam Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW