Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Surse: Ministrul Justiției, pregătit să declanșeze revocarea lui Felix Bănilă, dacă nu demisionează

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 1 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Ministrul Justiției, Ana Birchall, ar putea declanșa procedura de revocare a șefului DIICOT, Felix Bănilă, în cazul în care acesta nu își va da demisia, potrivit unor surse.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni seara, că procurorul șef al DIICOT trebuie sa își dea demisia imediat ca urmare a evoluției cercetărilor efectuate în cazul de la Caracal.

„Astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer și la conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism și credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste.

Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT. Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit procedurii, în lipsa demisiei, Ministerul Justiției poate declanșa procedura de revocare. Ulterior, Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii va da aviz consultativ, iar președintele semnează decizia de revocare. Potrivit deciziei Curții Constituționale a României, luată în cazul Laurei Codruța Kovesi, Klaus Iohannis nu poate refuza demiterea decât pe motive de legalitatea, nu de oportunitate. În acest caz, o situație de acest fel nu este posibilă, câtă vreme președintele a cerut demisia.

Cine este Felix Bănilă

Felix Bănilă a fost propunerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru a prelua funcția de conducere în cadrul DIICOT. Pe 23 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis l-a numit în funcție deși Adunarea Generală a DIICOT i-a cerut pe 18 iunie președintelui să nu îl numească pe Felix Bănilă în această funcție.

Motivul de respingere a lui Bănilă de către procurorii DIICOT ar fi fost prestația slabă a acestuia în interviul dat în fața Secției pentru procurori a CSM pe 5 iunie 2018. Unul dintre reproșurile pe care i le-au adus procurorii actualului șef al DIICOT, ar fi fost că acesta nu a știut să răspundă unei întrebări formulate de unul dintre membrii Secției referitoare la Moneyval (organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului) sau Greta (organismul Consiliului Europei pentru combaterea traficului de persoane).

Felix Bănilă a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Pe 15 decembrie 1996 și-a început cariera de magistrat, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești. În anul 2008 a fost delegat la Parchetul Tribunalului Bacău.

În perioada 1 august 2007- 31 decembrie 2007, potrivit CV-ului său, Bănilă a fost delegat procuror la DNA Bacău.

Timp de șapte ani, 2010-2017, a condus Parchetul Tribunalului Bacău.

În anul 2016 a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu a fost admis.

Foto: Digi24

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/surse-ministrul-justitiei-pregatit-sa-declanseze-revocarea-lui-felix-banila-daca-nu-demisioneaza/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW