Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Analist, despre situația politică din România: Problema este dacă partidele politice pot suporta costurile guvernării

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 27 august 2019 Etichete: , ,

Criza de pe scena politică din prezent va avea o soluție doar după alegerile prezidențiale, susține analistul politic Cristian Pîrvulescu. Acesta a declarat, pentru mainnews.ro, că în cea mai mare măsură se păstrează proporțiile situației din 2009, atunci când Guvernul Boc a rămas fără sprijin parlamentar.

„Nu vom putea avea o soluție decât după alegerile prezidențiale și această criză trebuie pusă în legătură cu alegerile prezidențiale. În mare măsură păstrăm proporțiile la situația din 2009 când Guvernul Boc a rămas fără sprijin parlamentar, ba chiar a avut a se confrunta cu o moțiune de cenzură care a trecut, a fost prima moțiune de cenzură care a trecut în România, dar a rezistat până la alegerile prezidențiale și a supraviețuit după aceea într-o nouă conjunctură relegitimați de influența lui Băsescu, situația nu-i asemănătoare căci nu există o relație de afiliere politică între PSD și Iohannis, dar pe de altă parte, nu este nici foarte clar cine ar putea și cum ar putea să răstoarne Guvernul dincolo de declarațiile domnului Tăriceanu”, susține Pîrvulescu.

Analist politic: Pe 27 noiembrie vom afla care este stabilitatea Guvernului Dăncilă

Analistul politic spune că pe 27 noiembrie vom afla numele viitorului președinte al României și atunci vom ști exact, în funcție de rezultatele alegerilor, care este stabilitatea Guvernului Dăncilă.

„Pe 27 noiembrie vom ști numele viitorului președinte și vom vedea foarte clar în funcție de rezultatele alegerilor care este stabilitatea Guvernului. Vor încerca să răstoarne Guvernul până atunci? În 2009 au făcut-o, au răsturnat Guvernul în septembrie în urma unei crize în coaliție, dar asta nu i-a ajutat pe cei care au răsturnat Guvernul. De aceea nu cred că există foarte mult entuziasm în momentul de față în ceea ce privește o moțiune de cenzură dar PNL nu are ce să facă, trebuie s-o depună.”, a mai spus el.

Pîrvulescu precizează că nu este problema PSD de a demonstra că are majoritate, ci este a opoziției să demonstreze că PSD nu are majoritate.

„Nu este problema PSD-ului să demonstreze că are majoritatea, este problema opoziției să demonstreze că PSD-ul nu are majoritate. Practic în momentul de față mingea este în terenul PNL-ului care ar trebui să convingă ALDE și Pro România să voteze căderea Guvernului”, a menționat analistul.

Pîrvulescu: Problema este dacă partidele politice își pot asuma costurile guvernării

Întrebat dacă sunt pregătite partidele politice să își asume guvernarea, Pîrvulescu a răspuns:

„Problema nu este dacă sunt pregătite, problema este dacă în momentul acesta preluarea guvernării va aduce beneficii electorale pe termen scurt și mediu, adică la prezidențiale, locale și parlamentare de anul viitor.

În 2015, căderea Guvernului Ponta a fost ca un balon de oxigen pentru PSD, care într-un an de zile de așa-zisă opoziție, dar în care avea majoritatea parlamentară, a reușit să-și refacă forțele, să-și refacă structurile la nivel local, să câștige detașat alegerile locale și să atace de pe o asemenea poziție alegerile parlamentare și să câștige. Problema e dacă sunt pregătiți să-și asume costurile guvernării.”, potrivit lui Cristian Pîrvulescu.

Referitor la o posibilă intervenție a președintelui Klaus Iohannis, analistul politic susține:

„Klaus Iohannis nu are foarte multe instrumente, nu președintele este cel care poate rezolva. Poate chema de exemplu la consultări la Cotroceni, dar aceste consultări nu vor duce la o soluționare a situației pentru că PNL a anunțat deja moțiunea de cenzură.

Moțiunea de cenzură ar putea să treacă, dar la fel de bine ar putea să nu treacă, depinde de foarte multe lucruri. Depinde de mobilizare, de ce vor face în afară de PNL și USR, Pro România, ALDE și UDMR. Nu sunt deloc convins că aceste partide își doresc un Guvern PNL, sau USR, ar vrea să participe la guvernare din nou, dar cine ar putea să accepte? Klaus Iohannis în niciun caz. Situația este complicată din punctul acesta de vedere, și dacă ar cădea guvernul, eu nu vad cum s-ar putea până la alegerile prezidențiale forma o majoritate.”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *