Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Amplu scandal de spionaj sau posibile apariții extraterestre? Ce spun autoritățile despre obiectele zburătoare surprinse în ultima lună

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 februarie 2023 Etichete: , , , ,

În timp ce autoritățile din Statele Unite ale Americii investighează aparițiile a trei obiecte zburătoare „misterioase” ce au fost surprise în spațiul aerian nord-american, China a acuzat luni, 13 februarie, că a doborât peste 10 baloane de supraveghere ce ar fi fost lansate de SUA în ultimul an.

Autoritățile americane erau în stare de alertă încă de săptămâna trecută, când Pentagonul a anunțat că a doborât un balon de spionaj despre care a spus că a fost lansat ilegal de China în spațiul aerian al SUA.

De atunci, alte trei obiecte zburătoare neidentificate au fost doborâte de aviația americană. Ultimul eveniment a avut loc duminică, când un avion F-16 a doborât un obiect zburător octagonal ce se afla deasupra lacului Huron, la granița dintre SUA și Canada, potrivit Reuters.

Șeful Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), generalul Glen VanHerck, a explicat că armata americană încă investighează cele trei apariții și că nu are date despre originea obiectelor zburătoare.

Le numim obiecte, nu baloane, pentru un motiv”, a adăugat generalul VanHerck, într-o conferință de presă susținută duminică la Pentagon.

VanHerck a mai menționat că Pentagonul ia în calcul inclusiv o posibilă apariție extraterestrială, deși un alt înalt oficial din domeniul Securității a spus pentru Reuters că nu ar exista dovezi în acest sens.

O să las comunitățile de informații și de contra-informații să ajungă la o concluzie”, a mai punctat VanHerck, întrebat dacă ar fi vorba despre obiecte extraterestre.

Pentagonul a mai explica că obiectul doborât duminică seară la granița americano-canadiană nu reprezenta o amenințare din punct de vedere militar, dar că putea afecta traficul aerian comercial întrucât se afla la o altitudine de 6.100 de metri.

Celelalte 2 obiecte zburătoare neidentificate au fost doborâte de aviația americană în Alaska și deasupra lacului Yukon din Canada. Cel din Alaska avea o dimensiune asemănătoare cu „o mașină mică”.

Casa Albă a mai menționat că acestea nu seamănă cu balonul chinezesc doborât pe 4 februarie, fiind „mult mai mici” ca dimensiune.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că aceste cazuri „fac parte dintr-un model” în care „China și Rusia au crescut activitățile de culegere de informații și supraveghere” împotriva statelor NATO.

Vedem acest lucru în domeniul cyber. Vedem acest lucru cu sateliții, iar acum vedem acest lucru cu baloanele. Acest lucru subliniază importanța de a rămâne vigilenți, de a crește prezența și, de asemenea, de a intensifica modul în care împărtășim informațiile pentur a ne proteja spațiul aerian”, a declarat Jens Stoltenberg, la o conferință de presă susținută luni.

Dacă în cazul balonului doborât pe 4 februarie China a spus că era o aeronavă civilă folosită pentru documentare, Ministerul chinez de Externe a transmis că nu are date despre celelalte trei obiecte zburătoare.

Răspunsul Chinei

În schimb, luni, Ministerul chinez de Externe a acuzat SUA, fără să furnizeze dovezi în acest sens, că a depistat peste 10 baloane care au pătruns „ilegal” în spațiul aerian al Chinei începând cu ianuarie 2022, potrivit CNN.

Duminică, în media chineză au apărut informații legate de un alt obiect zburător neidentificat ce ar fi fost doborât deasupra provinciei chineze Shandong.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a mai menționat că SUA trimite „constant” aeronave care au misiuni de recunoaștere pe teritoriul Chinei, menționând că ar fi existat cel puțin 60 de astfel de incidente de la începutul anului.

Totodată, el a mai criticat SUA, despre care a spus că este „cel mai mare imperiu de supraveghere” din lume și că „exagerează” situația în cazul obiectelor zburătoare pentru a „sancționa instituțiile și companiile chineze”.

De la incidentul din 4 februarie, 6 companii chineze care au legături cu programele aerospațiale din țară au fost incluse pe lista companiilor care trebuie să ceară autorizație de la guvernul american pentru a obține tehnologie produsă în SUA.

Autoritățile de la Beijing au mai menționat că un alt balon misterios care a fost depistat în America de Sud pe parcursul lunii era chinezesc.

Val de raportări ale unor „obiecte zburătoare neidentificate”

Luna trecută, Biroul Directorului Național de Informații a publicat un raport care arată că numărul obiectelor zburătoare misterioase raportate de personalul armatei SUA a crescut între martie 2021 și august 2022.

Raportul, citat de CNN, vine după ce Pentagonul a înființat, în iulie 2022, o entitate pentru investigarea „anomaliilor” din spațiul aerian și i-a încurajat pe militarii și pe cei care lucrează în domeniul securității să raporteze orice obiecte zburătoare neidentificate cu care intră în contact.

Astfel, între martie 2021 și august 2022, au fost observate 247 de obiecte misterioase, aproape dublu față de numărul raportărilor din perioada 2004-2021.

163 dintre ele au fost baloane sau „entități asemănătoare cu baloanele”, 26 erau sisteme de zbor fără pilot, precum dronele, iar o parte din ele au fost raportate din cauza unor erori de radar. În schimb, pentru 171 dintre obiectele zburătoare raportate armata SUA nu a găsit nicio explicație, iar unele dintre ele „au demonstrat o caracteristici de zbor neobișnuite”.

Oficialii americani mai notează că în cazul obiectelor misterioase depistate în jurul facilităților militare există suspiciuni rezonabile că ar fi aeronave de spionaj lansate de adversari străini.

Sursă foto: Twitter / Rodlyn Boothe

Comentarii