Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ambulanțierii se simt neîndreptățiți în legătură cu acordarea stimulentului de 2.500 de lei: Decât așa, mai bine renunțăm efectiv

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 2 mai 2020 Etichete: , , ,

Sindicaliștii de la ambulanță susțin că Ministerul Sănătății a întocmit o machetă privind acordarea stimulentului financiar cadrelor medicale care se luptă cu virusul Covid-19 fără a se consulta cu personalul din teren și fără să cunoască modul de lucru din această perioadă a personalului operativ din Ambulanță. Conducerea Federatiei Naționale Sindicale “Ambulanța” din România a mărturisit pentru mainnews.ro că sunt ambulanțieri care vor să renunțe la acești bani deoarece nu pot accepta „diferențele” pe care le face Guvernul.

Sindicaliștii susțin că modul în care se alcătuiesc listele cu angajații care au dreptul la stimulentul de 2.500 de lei este neclar și nu toți cei care merită această sumă de bani ajung să o și primească.

„Se acordă stimulent financiar pentru lucrătorii de la Ambulanță, dar doar pentru anumite categorii de personal. Macheta întocmită de Ministerul Sănătății a îngrădit dreptul de a se acorda acei bani la tot personalul din teren, ceea ce nu e normal, pentru că ei au alcătuit o machetă fără să se consulte cu personalul din teren, necunoscând modul de lucru din această perioadă al personalului operativ din Ambulanță. De aceea am apelat la ministru, ca să intervină și să lămurim problema pentru a intervine și a acorda stimulent financiar tuturor celor care au desfășurat operațiuni în teren în această perioadă”, a declarat președintele FNSAR pentru mainnews.ro.

Potrivit acestuia, ambulanțierii s-au mai calmat. Dacă la începutul pandemiei de coronavirus au fost stresați și speriați, acum își desfășoară activitatea în condiții normale. Lucrul care i-a ajutat să facă față pandemiei de coronavirus a fost faptul că au fost alături unul de celălalt, nu au lucrat individual, și de aceea acum, în contextul acordării sumei de bani pentru cei care s-au aflat în linia I în lupta cu coronavirus, sunt angajați care vor să renunțe la această sumă fiindcă nu sunt de acord cu modul în care se vor da banii.

Ambulanțierii vor să demisioneze din cauza modului în care se acordă stimulentul financiar cadrelor medicale

„La început a fost o stare de stres și o frică propriu zisă, dar faptul că au fost o echipă și toți ne-am încurajat reciproc, și aici punctez foarte serios și acest moment al stimulării, pentru că ei în toată această perioadă au fost o echipă, un echipaj se deplasa la un posibil caz, imediat toți ceilalți îi încurajau, le aranjau echipamentul, toți au fost un suflet, nu s-a lucrat individual și de aceea revin la această problemă cu stimulentul. E o suferință și o nemulțumire a tuturor pentru că nu s-au așteptat la asemenea mod de acordare a stimulentului.

 Să știți că au fost colegi care au văzut această bâlbâială în acordarea acestui stimulent au spus „decât așa, mai bine renunțăm definitiv”. Nu pot accepta ca după un război cu acest virus, ei să fie într-o situație conflictuală și de nemulțumire ca și colegi, pentru că întotdeauna când e vorba de un stimulent se face o diferență, sigur, nu ajută propriu zis, fiecare are neajunsuri, fiecare și-a făcut un plan, s-au uitat la acel stimulent fiindcă fiecare are nevoie”, a mai declarat Gheorghe Chiș.

Întrebat dacă acum angajații serviciilor de ambulanță au echipamente medicale, având în vedere că la începutul pandemiei au fost o mulțime de voci din sistemul medical care se plângeau că nu au cu ce se proteja de Covid-19, liderul FNSA a spus că în acest moment, chiar dacă au fost date restricții pentru a nu se face abuz de echipamente medicale, cadrele medicale au cu ce se proteja.

„Mesajul nostru a fost foarte clar: Să nu se facă economii acolo unde nu avem siguranța că nu este un posibil risc. Am dat mesaj la manageri și la liderii locali să nu accepte să se facă aceste economii”, mai susține sursa citată.

Gheorghe Chiș a mai precizat că de la tragicul eveniment în care un ambulanțier a decedat fiind infectat cu coronavirus nu a mai primit sesizări cum că angajații ar fi chemați la muncă în ciuda faptului că sunt suspecți sau chiar infectați: „S-au mai liniștit apele” a spus Chiș, menționând că personalul care a mai rămas pe teren, încearcă să facă față, întrucât cei care vor să se angajeze temporar „nu prezintă nicio calitate din punct de vedere al selectării”.

„De la decesul colegului nostru, s-au mai liniștit apele, nu am mai primit sesizări, au încercat să se izoleze imediat, ceea ce și Guvernul a făcut un efort ca să suplimenteze 1000 de posturi, sigur, perioadă determinată în această stare de urgență. Cei care au rămas pe baricade au încercat să facă față, întrucât personalul care era să fie angajat sau se putea angaja în perioada asta interimară fără concurs nu prezenta nicio calitate din punct de vedere al selectării, iar în moment de criză nu este ok să te încarci cu personal care habar nu are cu ce se mănâncă ambulanța. Îl expui în mod direct, ei din dorința de a avea loc de muncă, nu priveau celelalte lucruri, riscurile care sunt”, a încheiat președintele FNSAR.

Până în prezent, conform FNSAR, au fost infectați cu coronavirus 242 de angajați au serviciilor de ambulanță din țară.

Șapte aprilie, primul deces în rândul cadrelor medicale infectate cu Covid-19

Pe șapte aprilie s-a produs primul deces în rândul personalului medical din România infectat cu coronavirus. Un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava. Bărbatul a refuzat să fie internat și a murit acasă, la aproximativ o săptămână după ce a  fost diagnosticat.

Bărbatul a început să aibă simptome specifice Covid-19 de pe 24 martie. Acesta a fost testat, fiind diagnosticat cu noul virus pe 30 martie 2020.

În toată această perioadă ambulanțierul a fost internat la domiciliu, refuzând să fie internat la o unitate medicală. Acesta a decedat la domiciliu pe data de 7 aprilie 2020.

Acuzații grave din partea ambulanțierilor: angajați pozitivi, chemați la lucru

În urma acestui tragic eveniment, au fost făcute mărturisiri îngrijorătoare, potrivit cărora ambulanțierii sunt chemați la muncă în ciuda faptului că sunt suspecți de coronavirus sau chiar infectați.

„O colegă era în spital prima şi eu am fost al doilea. Şi colegul care a murit ieri m-a sunat în ziua în care i s-a făcut rău la serviciu: Tu cum te simţi, că eu, uite, nu mai pot. Ăştia m-au trimis la cinci solicitări cu acelaşi combinezon. Zic: cum aşa? Au zis să nu mă mai dezbrac, că sunt încă patru cazuri pe masă şi trebuie să mă duc după ele. Nu te mai dezbrăca! Şi zic: maşina când ai dezinfectat-o? Păi după al cincilea caz”, a povestit angajatul de la Ambulanța Suceava.

Angajatul de la Ambulanța Suceava susține că sunt angajați infectai cu virusul Covid-19 și cu toate astea au fost chemați la serviciu.

 „Sunt angajați pe care i-a chemat la lucru şi ei sunt pozitivi. Sunt care lucrează pozitivi. Le-am spus: voi sunteţi caz penal fraţilor, ce faceţi voi? M-am interesat, la Bucureşti, a zis că până nu dă DSP verdict că trebuie să mergi la serviciu, că eşti negativ, în regulă, nu, nu … poate să te cheme naiba la serviciu.

Un coleg m-a sunat de acasă, ambulanţier, ieri sau alaltăieri. Mă cheamă la serviciu directorul medical, m-a sunat şi noroc, zice: doamna doctor, dar eu sunt în perioada de două săptămâni, n-am terminat-o. Doar ştiţi că-s pozitiv. Cu o zi înainte, zice el, m-a sunat poliţia. Zice: tu eşti cutare, ai grijă că nu ai voie să ieşi din casă, că te legăm. A doua zi au venit gardienii publici şi l-au căutat, la balcon l-au pus să iasă. Şi după ce i-a spus: doamna doctor, eu nu pot veni la lucru că poliţia uite aşa mi-a spus, că nu am voie să ies din casă. Păi, atunci stai în casă. 

De lunea trecută, când a venit DSP şi au făcut testările până vineri, când au venit rezultatele, aceşti angajaţi au fost la serviciu. Unii dintre ei au stat printre noi, printre colegi. Au plecat de la serviciu când le-a venit mesaj. Erau pe maşini lucrau şi le-a venit mesaj de la DSP: sunteţi pozitiv. Mergeau la conducere şi spuneau: mi-a venit mesaj, sunt pozitiv. Bine, mergi acasă! Deci, ei nu au făcut nimic. Ne-au lăsat să lucrăm. Nu i-a interesat! Nu i-a interesat!

Nu au făcut nimic. Ne-au lăsat să mergem în teren. Păi, gândiţi-vă dumneavoastră, acei oameni, de luni când au fost testaţi, până vineri, când le-a venit răspunsul de la DSP, au mers în teren la solicitări, la bătrâni, pozitivi, că erau pozitivi, le-a venit mesajul că sunt pozitivi. Ei au mers în teren la alte cazuri. Puteai să te duci să dai virusul cuiva, să răspândeşti, unui bătrân. Fără să vrei, că tu nu ai ştiut. Pentru că conducerea nu te-a trimis acasă în izolare, te-a ţinut la serviciu.

De ce n-au făcut public? Au mers aşa, pe burtă.

S-a ajuns să moară un om, un coleg de-al nostru care a servit 25 de ani Serviciul de Ambulanţă!”, și-a încheiat mărturia angajatul de la Ambulanța Suceava, conform Digi24.ro.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *