Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ambasada Rusiei la Chișinău își suspendă temporar serviciile consulare

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 31 iulie 2023 Etichete: , , ,

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a anunțat că își va suspenda, temporar, serviciile consulare, notează Reuters. Măsura vine la câteva zile după ce autoritățile de la Chișinău au decis limitarea numărului de diplomați ruși în țară. Moscova a amenințat atunci cu un răspuns. 

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă, 30 iulie, ambasada rusă a transmis că își suspendă serviciile consulare la Chișinău începând cu data de 5 august, „din motive tehnice”.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, a anunțat anterior limitarea numărului de diplomați ruși în R. Moldova, în vederea echivalării numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu din cele două state.

Reducerea a fost ordonată după ce presa a relatat că pe acoperişul ambasadei ruse de la Chişinău sunt instalate 28 de antene care cel mai probabil sunt folosite la interceptări şi spionaj.

Decizie similară adoptată de România

La începutul lunii iunie, România redus personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în țara noastră prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării românești la Moscova, decizia fiindu-i comunicată ambasadorului rus, Valeri Kuzmin, de către Ministerul Afacerilor Externe.

În luna februarie, autoritățile de la București, au suspendat activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință, după ce această instituție s-a implicat în activități de propagandă.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii