Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu anunță oficial că Nicolae Ciucă își va depune mandatul de premier desemnat

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 1 noiembrie 2021

Florin Cîțu a anunțat oficial luni, 1 noiembrie, că Nicolae Ciucă își va depune mandatul de premier desemnat, decizia fiind luată în Biroul Executiv al Partidului Național Liberal, întrunit de urgență chiar în această seară. Informația apăruse inițial pe surse, după cum a relatat și Main News.

„BEx-ul a propus dlui Nicolae Ciucă să depună mandatul de premier desemnat. A fost o decizie a BEx. A doua decizie este aceea de a propune BPN (Biroul Politic Naţional) mâine (marți, 2 noiembrie – n.red.), care se va desfășura în format fizic, de a flexibiliza mandatul PNL și a începe negocieri cu toate forțele din Parlamentul României pentru formarea unei majorități. Mâine (marți, 2 noiembrie – n.red.) discutăm mai multe detalii”, a declarat Florin Cîțu luni, 1 noiembrie.

La rândul său, Nicolae Ciucă spune că decizia privind retragerea mandatului a venit după ce USR și PSD au hotărât în unanimitate în interiorul partidului să nu voteze în Parlament Guvernul minoritar PNL-UDMR.

„Așa cum am afirmat inclusiv sâmbătă, am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică este cea pe care o cunoaștem cu toții și am sperat ca prin demersurile întreprinse să reușesc să cristalizez o soluție politică, astfel încât să obținem acordul pentru un guvern minoritar în Parlament. Au fost 2 decizii astăzi ale celor două partide politice care au anunțat în unanimitate că nu vor vota un guvern minoritar, fapt pe care l-am discutat în această seară în Biroul Executiv și acesta a decis retragerea mandatului, motiv pentru care o să depun mandatul”, a declarat la rândul său ministrul interimar al Apărării.

Întrebat cine l-a convins să renunțe la mandatul de prim-ministru desemnat, Ciucă a punctat că „realitatea”.

Totodată, chestionat de ce nu a fost cerută flexibilizarea mandatului săptămâna trecută, când au avut loc mai multe discuții pe marginea acestui subiect, ministrul interimar al Apărării a replicat că flexiblizarea mandatului de negociere ar fi însemnat, de fapt, alt mandat.

Și premierul demis Florin Cîțu a explicat de ce nu a fost luată decizia de a flexibiliza mandatul mai devreme: „În această seară a fost propunerea. Săptămâna trecută am avut trei consultări, decizia a fost de a nu flexibiliza mandatul”.

Pe 21 octombrie, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat să formeze guvernul pe deputatul liberal Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române. Mandatul de negociere oferit de conducerea PNL a fost doar pentru un guvern minoritar, însă USR a refuzat categoric să-și dea votul în aceste condiții iar liderii PSD au luat aceeași decizie, în unanimitate, chiar în această dimineață.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *